Читај ми!

Природњачки музеј у Београду: Губимо статус установе културе

Природњачки музеј у Београду како је саопштено данас из ове установе ускоро губи свој 125-годишњи статус значајне самосталне националне установе културе, науке и просвете и постаје радна јединица Завода за заштиту природе Србије.

Како се наводи, утисак је да је оваква замисао донета напречац, без добре намере и доброг промишљања, а очигледно и без законске припреме", поручују у Природњачком музеју у Београду.

Како додају,125 године после оснивања, Природњачки музеј је још увек у привременом смештају, без простора за нормалан рад и чување и заштиту збирки, без сталне изложбене поставке која би на једном месту презентовала велику природну и културну баштину Србије.

"Осим једног званичног разговора 25. јануара ове године, када је донедавном помоћнику министра предочено неслагање са намерама о припајању Природњачког музеја ресору заштите животне средине, даљих подробнијих и званичних информација и контаката с представницима Министарства културе и информисања није било. Покушаји успостављања дијалога од стране Природњачког музеја нису наилазили на одзив надлежних у Министарству културе", наведено је из ове установе.

Завод за заштиту природе Србије је, иначе, основан 1948. године на иницијативу Природњачког музеја.

Директор Природњачког музеја Милан Пауновић рекао је за Танјуг да се сутра очекује састанак са представницима Министарства културе на ту тему. 

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво