Читај ми!

Које ће нове е-услуге бити на располагању грађанимa

Директор Канцеларије за ИТ и државну управу Михаило Јовановић изјавио је да ће следеће електронске услуге које ће заживети бити упис ђака у средњу школу, подизање кредита, али и праћење школовања свих ђака кроз јединствени инфромациони систем просвете.

На представљању препорука из "Сиве књиге 2021" НАЛЕД-а, Михаило Јовановић је рекао да је могуће развијати такве електронске услуге, јер су у последње три до четири године донети одређени закони, али и унапређена инфраструктура за развој електронске управе.

Навео је да су међу електронским услугама које су покренуте у последњих неколико година е-беба, е-катастар, е-рецепт и додао да је циљ електронске управе да скрати време чекања грађана на шалтерима.

Поред тога, циљ је и да запослени на шалтеру све потребе грађана ураде користећи електронске системе.

"Поглед у будућност назвао бих тоталном електронском управом и новом генерацијом електронске управе. Сада када имамо законе и инфраструктуру имамо и могућност да додатно развијамо услуге које ће бити доступне путем интернета", рекао је Јовановић.

Говорећи о електронским услугама које ће у наредном периоду бити покренуте, Јовановић је навео да је једна од њих електронски упис у средњу школу.

Јовановић каже да ће тај систем омогућити да родитељи од изражавања жеља до уписа неће морати да долазе у школу, већ ће то све моћи да заврше електронски.

Истакао је да ће тај систем заживети већ ове године.

У плану је, додаје Јовановић, и да се привреди и банкама ставе на располагању подаци јавне управе како би грађани могли да подигну кредит без одласка на шалтер.

Трећа електронска услуга која је у плану, наводи Јовановић, јесте да и страни држављани буду у могућности да користе предности наше е-управе и да и они постану е-грађани.

Ускоро се, истиче Јовановић, очекује и пуштање у рад јединственог информационог система просвете на којем се, каже, ради две године. Тај систем пратио би школовање и успешност ђака од вртића до универзитета.

За неколико недеља, каже Јовановић, биће пуштена у рад услуга е-плаћање.

Кисић Тепавчевић: Порасло радно ангажовање за непуно радно време

Многе земље се сада суочавају са потребом нових радних ангажмана који у 20. веку нису били препознати као важни, а они су у Србији порасли за 53 одсто у односу на 2010. годину, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

На представљању 13. "Сиве књиге 2021" НАЛЕД-а, Кисић Тепавчевићева је навела да је порасло и ангажовање за непуно радно време, али је оно са 10 одсто учешћа код нас и даље мање него у Европској унији, где износи 19 одсто.

То, према њеним речима, значи да и код нас треба очекивати пораст оваквог начина ангажовања и припремати се за то.

То ће се урадити кроз измене закона, а пре свега кровног Закона о раду, чије измене, како је најавила министарка, ваља очекивати у наредном периоду.

Истакла је да је све више онлајн ангажмана, читав низ послова се ради од куће што је посебно изражено у доба ковида.

"Да бисмо регулисали један веома важан сегмет тог рада, министарство је направило водич за безбедан рад од куће", рекла је министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да регулисање нових облика радног анагажовања подразумева деловање не само Министарства за рад него и других министарстава у Влади Србије.

Нагласила је да су постигнути одлични резултати поједностављеног електронског начина пријављивања сезонских радника у пољопривреди, па је на овај начин 2019. године пријављено 27.000 радника, што је десет пута више у односу на пре годину дана.

Од тога је велике користи имао и буџет Србије у који се на конто ових пријава слило 245 милиона динара.

Министарка је указала да је циљ да се сада успешан пример пољопривреде примени и на друге делатности, пре свега грађевинарство, угоститељство, послови помоћи код куће.

"Ради се на изради нацрта закона о поједностављеном радном ангажовању и у овим делатностима. Радна група је формирана у децембру", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да је израда нацрта закона у финалној фази и да усвајање ваља очекивати у наредном периоду.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво