Читај ми!

Први Венчур фонд у Србији, пет милиона евра годишње за стартапове

У Србији ускоро почиње са радом Предузетнички фонд (Venure fond) за стартапове. "Телеком Србија" која је оснивач првог таквог фонда у Србији планира да уложи пет милиона евра годишње. Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић охрабрује младе да постану предузетници и да размишљају о идејама које ће моћи да се продају и на светском тржишту.

Фонд предузетничког капитала (Venture Capital Fund) је стандарни начин финансирања где велике корпорације улажу у стартап и дигиталне идеје.

"Он је замишљен као посебна фирма коју ће водити професионални менаџмент. Ми савете тражимо у Америци и Израелу, у земљама које су напрепознатљивије по развоју стартап идеја. Иницијални капитал тог фонда од стране Телекома Србија биће пет милиона евра годишње, за пет година 25 милиона, али мислим да ћемо привући многе компаније да буду део тог фонда", рекао је Владимир Лучић гостујући у Јутарњем програму.

Право да конкуришу имају сви који имају добре идеје.

"Ја бих охрабрио све да конкурипшу, све идеје које млади људи могу да осмисле а за које мисле да ће имати успех, доброшли су сви. Оно што фали младима је обличавање те идеје у бизнис идеју", рекао је Лучић.

Према његовим речима, Предузетнички фонд ће финансирати почетну идеју са 50.000 или 100.000 евра и и на тај начин пратити развој стартапова, али постајати и њихов власник.

"Не само да ћемо финансирати стартап идеју него ћемо и помоћи да се развију квалитени производи који ће бити примењиви у свету. Нас ће интересовати идеје које ћемо моћи да интерналционализујемо", навео је директор „Телекома Србија".

Иако ризик постоји, Лучић верује да са стручним кадром може да се дође до успешних идеја и смањи неизвесност.

"Фонд ће почети с радом најакасније у јуну. Од септембра планирамо прве стартап идеје да финанисрамо. Позвао бих младе људе да постану предузетзници. Не очекујемо да ће млади људи одмах знати да преставе бизинс план, али су нам важне идеје", рекао је гост Јутарњег дневника.

Додао је да ће уз помоћ овог Фонда, који се први пут појављује у Србији, млади своје идеје моћи да представе и страним фондовима.

"Кад постигне велики успех, стартап идеја се продаје велилким играчима. Као што је Вотцап продат Фејсбуку. На томе се зарађује, на великој разлици између почетног капитала и продаје", истакао је Лучић.

План је да Телеком уложи пет милиона евра годишње (25 милиона евра) током наредних пет година.

"Фонд треба професионално да се води, са људима који имају вишегодишње искуство, нема простора за аматеризам. Довешћемо људе који су експерти у тој области. Све те фирме које буду део програма имаће шансу за успех и шансу за светско тржиште", каже директор Телекома.

Лучић је закључио да ће такав Фонд помоћи да вредност Телекома вишеструко порасте и да постане лидер у региону.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво