Читај ми!

Трошкова за одржавање соларних панела скоро да нема, али је потребно испунити неке техничке услове

Уградња соларних панела, ако постоје технички услови, исплатива је инвестиција. Једино што можемо да разговарамо јесте висина те исплативости, и за колико година ће се уложени новац вратити, рекао је за РТС Мирослав Лутовац, саветник за енергетику Привредне коморе Србије.

Мирослав Лутовац је рекао гостујући у Јутарњем програму да, што се тиче процене да ли и колико би требало да урадите соларних панела, треба да се има у виду годишња производња у вишој тарифи, јер она покрива обданицу.

Према његовим речима, то значи да због сезонског карактера производње соларних панела треба гледати шири циклус. Ако погледате колика је потрошња енергије на нивоу године године на основу те потрошње потребно је одабрати потребну снагу панела.

Најважнија ствар у производњи електричне енергије од сунца је да трошкови одржавања тих система скоро да не постоје, релативно су једноставни у техничком смислу.

"Ако се испоштују основни принципи струке и неки услови у техничком у смислу, оријентације панела према јужној страни, нагиб који треба да се постави, испуњена вентилација, да ли нема сенки онда је ово сигурно високо исплативо и на нивоу појединца", објашњава саветник за енергетику Привредне коморе Србије.

Додаје да у крајњем контексту, ако то добије масовну примену, нада се у периоду од неколико година, у десетинама хиљада и стотинама хиљада домаћинстава који ће користити електричну енергију то ће имати значај за друштво у целини.

Закон о обновљивим изворима енергије, на који се ослањамо, је први пут донет, и он доноси неке новине.

Једна од њих је везана за могућност домаћинства да се прикључе на мрежу, а друга ствар је да практчно и стамбене заједнице кроз вид удруживања или формирања заједнице произвођачевог ивора енергије могу да се појаве као купци, продавци, произвођачи или потрошачи.

"Наравно, ту постоје технички проблеми који нису непреностиви али који ће бити разрешени подзаконским актима. Како ћемо да распоређујемо зграде , да ли ће то бити финансијски обрачун или енергетски, и то неко треба да администрира", објашњава Лутовац.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво