Читај ми!

Било би лепо имати апарат за гашење пожара, али и сода бикарбона може да помогне

Давор Видовић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације упозорио је, гостујући на РТС-у, на непажњу и опасности од ненаменског коришћења уређаја за грејање, због чега често избијају пожари.

У претходне две недеље готово да није било дана без пожара у Србији. Зими чешће избијају, а Давор Видовић је у Јутарњем програму рекао да их најчешће изазива или непажња или ненаменско коришћење опреме за грејање.

"Дешава се да користимо неисправне уређаје за грејање. Ако користимо електричне уређаје, често су инсталације преоптерећене и долази до појачаног изазивања пожара. Веома често се дешава да се користе приручна средства за грејање или импровизовани уређаји, који такође веома лако изазивају пожаре", наводи Видовић.

Када људи користе чврсте енергенте, како је додао, дешава се да не прегледају на време уређаје и не очисте оџаке.

Почетни пожар се, како је указао, веома једноставним поступцима може санирати.

"Ако дође до пожара електроуређаја, најједноставније је уређај искључити из струје ако је могуће, а ако нисмо у могућности, онда можемо једноставно искључити осигураче и самим тим смо већ обуздали ширење пожара", напомиње Видовић

У случају да избије пожар на шпорету, односно да се запали храна, Видовић истиче да је најбитније за почетак никако не користити воду, нарочито не у случају ако горе уље или маст, јер може да дође до ширења пожара.

"Само ставимо поклопац на шерпу, то је најједноставније, на тај начин смо прекинули доток свежег ваздуха који потпомаже горење. Ако немамо поклопац, можемо користити мокру крпу са којом прекријемо шерпу. Никако не треба ударати мокром крпом по шерпи, или је убацити унутра", упозорава Видовић.

"Со или сода бикарбона могу послужити за гашење"

Видовић објашњава и како со или сода бикарбона могу послужити за почетно гашење пожара.

"Лепо би било имати апарате за почетно гашење пожара, то су 'ес' апарати, с прахом, али ако га и немамо, можемо користити приручна средства, можда чак и кухињску или соду бикарбону, чиме су и иначе ти апарати с прахом практично напуњени. Соду бикарбону једноставно ћемо распршити као да сејемо, бацићемо по томе, никако директно да сипамо, већ како разбацујемо она ће већ постићи тај ефекат, прекрити гориву површину и прекинути процес горења", објашњава Видовић.

Каже да веома често пролазници помажу и да је то веома храбро, али да је потребно прво хладне главе приступити свему томе, размислити добро о личној безбедности.

"Често доводимо себе у велики ризик, а и ватрогасце када стигну на лице места, зато што морају да раде евакуацију више лица ако нешто крене по злу. Велика је помоћ ватрогасцима када их неко дочека и покаже правац кретања", истиче Видовић.

Указује и на непланска насеља, где ватрогасци имају проблем стизања на лице места.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво