Читај ми!

Мала буба, велики проблеми – пасуљев жижак на мети тима научника у Београду

Смањење употребе пестицида у пољопривреди је глобални тренд, али и изазов. У борби са биљним штеточинама произвођачи и научници траже нова решења, а против пасуљевог жишка слоган је "Опасуљи се".

Мала буба, велики проблеми. Више од сто година пасуљев жижак односи пољопривредницима добар део зараде.

"Пробуши зрно, остави ларвицу унутра, кључни део поједе, уништи оно што клија, тако да је то зрно неупотребљиво. Није за исхрану, јер ко ће да једе бубицу, нити је за сејање, јер нема шта да клија", објашњава Маја Бабић из Гроцке.

Благе зиме му посебно погодују, па је препорука да се пасуљ добро просуши и замрзне на неколико дана, што ће уништити ларве у зараженим зрнима.

Следећа брига је складиште. "Мора да се изнесе стари пасуљ, да се изврши његово чишћење, дезинсекција", каже професорка Душанка Јеринић Продановић са Пољопривредног факултета.

Инсектициди су за сада једино сигурно оружје, али не и опција коју бирају произвођачи органске и биолошки вредне хране.

"Задњих година, с обзиром на то да су се средства за заштиту биља веома много користила, првенствено зато што су ефикасна и на много лакши начин се сузбијају штеточине, они су потиснули све друге мере", наводи Лидија Матијевић из Управе за заштиту биља.

Тим научника Биолошког института у Београду започео је испитивања генетичких слабости мужјака жишка. Идеја је да се смањи могућност размножавања.

"Сама метода није ГМО, зато што користимо жишке из природних популација, не користе се инсектициди, исплатива је и нова", каже Мирко Ђорђевић из Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић".

Опасуљи се – слоган је овог пројекта. Научници позивају произвођаче да не гледају у пасуљ, већ да им шаљу заражене узорке.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво