Читај ми!

На папиру равноправне, у пракси није баш тако - жене за 8,8 одсто мање плаћене од мушкараца

Жене и мушкарци - годинама у Србији иста слика, показује и најновија студија Републичког завода за статистику. Иако има 180.000 више жена него мушкараца, бројност им не даје предност на тржишту рада, али ни у подели кућних послова.

На папиру равноправне, али у пракси - жене иако бројније и образованије од мушкараца, теже се запошљавају, имају мању плату и лакше их отпуштају.

Бранкица Јанковић каже да ништа није неочекивано у новој публикацији, све потврђује и пракса повереника јер се жене и највише жале управо због немогућности запошљавања као младе жене јер је и даље главна помисао послодавца - та жена ће отићи на породиљско одсуство.

А подаци показују да су жене за 8,8 одсто мање плаћене од мушкараца. Тако жена мора да ради 35 дана више у години, како би имала исту зараду као њене колеге. И поред тога, запослено је скоро 400 хиљада мање жена него мушкараца.

Уз то, мањина су у боље плаћеним професијама.

"Посебно у информационим технологијама што је очекивано јер ипак девојчице се теже одлучују да упишу такозване стем науке због тога што им се и даље говори да то није за жене", рекла је Јанковићева.

"Не могу да се сложим са многим ставовима да жене не знам из којих разлога примају мање зараде. Послодавац увек покушава да нађе најбољег и да те који су најбољи и који највише чине у послу, најбоље и плати", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

А када би биле плаћене за посао који их чека код куће - бригу о деци, старима и о домаћинству - зарадиле би два пута више него мушкарци, који на тим пословима проведу два сата мање, показала је студија Координационог тела за родну равноправност.

"Када би додали монетарну вредност свим пословима које жене обављају код куће, оне би месечно зарађивале 546 евра, то ће свакако бити узето у обзир када се буде радио нови Закон о родној равноправности. Он ће обухватити одредбе које ће обезбедити једнаке могућности за запошљавање мушкараца и жена, једнаку доступност послова, дефинисаће услове рада, услове напредовања, забрану дискриминације по породиљском одсуству", каже Гордана Гавриловић из Координационог тела за родну равноправност.

На Закон чекамо већ пет година, а из Владе стижу најаве да би ускоро могао да се нађе у јавној расправи.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво