Читај ми!

Ускоро брзи интернет за 125.000 домаћинстава и 600 школа у руралним подручјима

Ускоро би шест стотина школа требало да добије широкопојасни интернет. То је предвиђено споразумом који су потписале ресорне министарке и Европска банка за обнову и развој. Европска унија и ЕБРД помоћи ће са 1,7 милиона евра, а цео пројекат је вредан 76 милиона.

Симболично, помоћ школама и школарцима стиже на њихову славу.

"Ултрабрзи широкопојасни приступ који ће овим пројектом бити обезбеђен у насељима, руралним подручјима за које не постоји комерцијални интерес за улагања у мрежу омогућиће нову перспективу за децу и младе у тим срединама", рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

У таквим срединама чак 125.000 домаћинства није имало приступ интернету.

Зато је један од приоритета дигитализација инфраструктуре у целој земљи, кажу у ЕБРД.

"На томе радимо последње три године, овим улагањем превазићи ћемо недостатак инвестиција у руралним областима. Грађани ће имати бољи квалитет живота, образовања и здравља", истиче директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи.

Време пандемије показало је колико је интернет важан за све, посебно за образовање. У њега, су за 15 година, подсећају из Уније, инвестирали 100 милиона евра.

"Оно што је такође важно, мора се водити рачуна да широкопојасни интернет буде поуздан и сигуран", навео је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Саговорници су сагласни и да је споразум потврда добре сарадње Брисела и Београда, као и начин, кажу, да се подрже европске интеграције Србије. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво