Читај ми!

Србија се сећа жртава Холокауста – одбацује се сваки облик ревизије историје

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен је и у нашој земљи – полагањем венаца на споменик жртвама на Старом сајмишту и на Јеврејском гробљу у Новом Саду. "Србија памти! – поручује председник државе.

Готово цела породица Мирка Аврама убијена је у логорима током Другог светског рата.

"Не могу да схватим тако суров и да му не значи ништа, као што су рецимо у Јасеновцу бацали бебе у ваздух и дочекивали их на бајонет. Коме то пада на памет? То нису људи", каже председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Аврам.

Мађарским фашистима пало је на памет да у злогласној рацији 1942. убију и баце под лед стотине новосадских Јевреја.

Две године касније, крајем априла, почињу хапшења скоро свих Јевреја у целој Бачкој. У Новом Саду их одводе у синагогу, а затим их депортују у сабирне логоре у Суботици, Бачкој Тополи и Баји, одакле су полазили транспорти у логоре за уништење, највише у Аушвиц. Од 1.900 депортованих новосадских Јевреја, вратило се само њих три стотине.

"То је нанело ненадокнадив бол и губитке за њихове породице, за јеврејску заједницу, али и за цео Нови Сад и за целу нашу државу", каже Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

О губицима сведочи и Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту у Београду.

"Више од шест милиона источноевропских Јевреја, који су на најсуровији начин усмрћени од Аушвица до Јасеновца, али и стотине хиљада других жртава, позивају нас да срамни период историје током кога се то десило, представимо потомцима не само као штиво из уџбеника, већ као ужасан злочин који се не сме поновити", каже Сузана Пауновић, директорка канцеларије за људска и мањинска права.

"Холокауст, суноврат човечанства"

Естер Алвахали Бајер је рођена у логору на Старом сајмишту. Годинама апелује на Владу и председника да се на том месту подигне Меморијални центар, како је и предвиђено законом усвојеним пре годину дана.

"Хоћу да кажем да сам се овде родила, да су моји страдали да никога немам. Овде на Сајмишту, у Топовским шупама, у Јајинцима. Да ми нема моје заједнице, била бих потпуна сама. Чекамо 15 година да се на Сајмишту направи Меморијални центар и надам се да ће то да ураде док сам  жива", каже Естер Алвахали Бајер.

Холокауст је суноврат човечанства и Србија одбацује сваки облик ревизије историје и релативизације злочина, поручује председница Владе.

"Наша је дужност, обавеза и одговорност да се сваки пут и сваки дан, јасно и гласно боримо против свих видова и реликта сличних идеологија", каже премијерка Ана Брнабић.

Двадесетседмог јануара 1945. године, јединице совјетске армије ослободиле су логор Аушвиц са 7.500 затвореника. У Холокаусту који су спровели нацисти и њихови савезници убијено је између девет и 11 милиона људи, од тога око 5,8 милиона Јевреја.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво