Читај ми!

О малом Оливеру брине тим лекара, чека се да прими терапију

Оливер Пал Гајоди, једногодишњи дечак из Бајмока код Суботице, који болује од спиналне мишићне атрофије, пре десет дана је примљен је у дечју болницу у Будимпешти, где треба да прими скупоцени лек "золгенсма".

Подсетимо, за терапију вредну 2,3 милиона долара грађани Србије су месецима прикупљали новац, слали СМС поруке, организовали хуманитарне базаре и лицитације.

На почетку лечења у клиници "Бетешда", Оливер се навикава да дише самостално. У добром је општем стању, расположен за игру са мајком са којом је у главном граду Мађарске.

Оливерова мајка, Тимеа Гајоди, каже да је Оливер стабилан, одвикају га од респиратора и надају се да ће дисати без тога, а после ће добити генску терапију.

О малом Оливеру у Будимпешти се брине специјализовани тим лекара.

"У нашем тиму су неуролози, пулмолози, стручњаци за рехабилитацију. Наш приоритени задатак је да Оливеру омогућимо да самостално дише. Укључили смо и специјалисте за исхрану, јер у његовој болести првенствено страдају мишићи, па долази до заостајања у расту. Прешли смо на формулу исхране која има виши енергетски садржај и сачињена је од посебних беланчевина. На тај начин желимо да стимулишемо још функционалне мишиће, како би јачали и развили се", каже Орбала Микош, шеф тима лекара за СМА болести.

Оливеров отац, Јожеф Пал би за десетак дана требало да стигне у Будимпешту, где ће након терапије у болници, опоравак његовог сина трајати још три месеца.

Тимеа Гајоди каже да би он требало почетком фебруара  да се придружи, и да ће бити сви заједно.

Оливерова мајка задовољна је посвећеним ангажовањем лекара и нада се да ће у наредних неколико недеља Оливер примити дуго очекивану генску терапију.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво