Читај ми!

Старо сајмиште – венци на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату

Међународни Дан сећања на жртве Холокауста обележен је полагањем венаца на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту у Београду.

У својству изасланика председника Србије Александра Вучића, венац је на Споменик положила Сузана Пауновић, генерална секретарка председника.

У име Владе Србије венац је положила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић, а као изасланик председника Скупштине Србије потпредседник парламента Владимир Орлић.

Венце су положили и заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници Савеза јеврејских општина, Јеврејске општине Београд, Националног савета Ромске националне мањине, удружења и дипломатског кора.

Церемонија обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста почела је молитвом рабина Исака Асијела, а почаст страдалима одата је и минутом ћутања.

Пауновић: Наша обавеза је да не дозволимо да се икада више понови злочин

Пауновићева је поручила да је наша обавеза да не дозволимо да се икада више понови злочин почињен на Старом сајмишту, једном од многих места широм Европе, где су, како је рекла, у Другом светском рату "из расистичких и других мрачних побуда" организовани и спроведени геноциди над Јеврејима, Србима и Ромима.

Истакла је да нове генерације треба на прави начин упознати са размерама почињених злочина и заједно са њима борити се против екстремизма ма које врсте који би, како каже, могао да доведе до неке нове ерупције зла.

"Више од шест милиона источноевропских Јевреја, који су на најсуровији начин усмрћени од Аушвица до Јасеновца, али и стотине хиљада других жртава, позивају нас да срамни период историје током кога се то десило, представимо потомцима не само као штиво из уџбеника, већ као ужасан злочин који се не сме поновити", рекла је Пауновићева.

Указала је на то да је методологија геноцида на простору Србије, "спроведеног код нас искључиво од стране окупационих снага, била је иста као и у другим земљама Европе", као и да је судбина коју су нацисти и њихови "опскурни регионални истомишљеници" наменили Србима и Ромима, била врло слична јеврејској.

"Не смемо да заборавимо да је српски народ у нацистичкој тзв. Независној држави Хрватској масовно истребљиван у фабрикама смрти попут Јасеновца и Kрашких јама Велебита. Широм НДХ налазе се стратишта где су Срби мучени и убијани као да су у последњем кругу пакла. На исти начин се поступало и са Ромима", рекла је Пауновићева.

Додала је да нису малобројни они који негирају све што се догодило у Аушвицу, Јасеновцу и другим стратиштима и да су гласни у, како каже, ширењу својих лажи.

"На нама је да не допустимо да њихове лажи надјачају вапај невине деце, жена, стараца и свих других побијених у злочину над злочинима. На то немамо право", поручила је Пауновићева.

Церемонији је присуствовала и Естер Алвахали Бајер (90), рођена у логору на Старом сајмишту, која је упутила апел Влади Србије и председнику Републике да се на том месту подигне Меморијални центар, што је и предвиђено Законом о меморијалном центру "Старо сајмиште", усвојеним у фебруару прошле године.

"Чекамо 15 година да се на Сајмишту направи Меморијални центар и надам се да ћу то доживети. Овде сам се родила, немам никога, сви моји су страдали на Сајмишту, у Топовским шупама, Јајинцима. Да ми нема моје заједнице, била бих потпуна сама", рекла је новинарима видно потресена Естер.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара, у спомен на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, током Другог светског рата.

Установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

У Новом Саду обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Поводом 27. јануара Међународног дана сећања на жртве Холокауста, представници Јеврејске општине и Града Новог Сада положили су венце на споменик на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да се о тешким и болним догађајима не прича ради тога да би се остало заточено у прошлим временима него да би се извукла поука и избегле такве страшне појаве.

"Са нашом поноситом јеврејском заједницом сваке године обележавамо 27. јануар, али и у априлу обележавамо дан сећања на погром Јевреја из Новог Сада, пред крај Другог светског рата. То су ненадокнадиви губици за наш град и нашу државу. Ако неко може да разуме патњу јеврејског народа, то је српски народ који је такође страдалнички и који је поднео огромне жртве и у Другом и у Првом светском рату", рекао је градоначелник Новог Сада.

Вучевић је нагласио да антисемитизам никад није, нити ће бити прихваћен код Срба, јер српски народ саосећа са Јеврејима и вековима са њим живи заједно на овим просторима.

Председник Јеврејске општине Мирко Адам рекао је да је сваке године све мање сведока трагичних догађаја и њихових наследника, али да се страшни погром никада неће заборавити.

Додао је да ће историчари и даље истраживати и откривати нове податке о Холокаусту.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво