Читај ми!

Вештачко ђубриво на два километра од центра Панчева, имају ли грађани разлога за бригу

Новосадско предузеће "Промист" купило је некадашњу фабрику стакла у Панчеву и користи је за складиштење вештачког ђубрива. Грађани су узнемирени, јер је то складиште на само два километра од центра града. Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине сматра да то не може да угрози њихову безбедност и да не може допринети већем загађењу ваздуха и воде.

На 25 хектара "Промист" тренутно има 25.000 тона различитих врста вештачког ђубрива. Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине достављен је нови пројекат за "Реконструкцију и промену намене складишта готовог производа минералног ђубрива у склопу пословно-индустријске зоне".

У Секретаријату су одлучили да не приступе изради студије утицаја на животну средину, јер густина насељеног становништва по хектару у окружењу допушта реализацију пројекта.

"Иза нас сте могли да видите радове који су у току и до краја јуна ћемо завршити све и ђубрива која сад овде видите биће ускладиштена у магацине, мада ми по закону имамо право да их складиштимо и на отвореном простору, јер то нису опасне материје", наводи Данило Томашевић, комерцијални директор ДОО "Промист".

Секретаријат за заштиту животне средине Панчева 2018. године забранио је "Промисту" да на простору бивше "Стакларе" складишти лако запаљиво вештачко ђубриво на бази амонијум-нитрата, јер би у случају акцидента последице могле бити катастрофалне, будући да Градски штаб за ванредне ситуације не би могао да на време безбедно евакуише становништво.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине је примедбу о хемијском удесу оценио као неосновану, јер је Сектор за ванредне ситуације МУП-а доставио решење о задовољавајућој безбедности грађана.

"Што се тиче било каквих испарења она не могу бити опасна, јер све је то храна за биљке и ми ту храну на крају и конзумирамо, и све је то део пољопривредне производње", додаје Данило Томашевић.

Градски секретаријат за екологију и неколико Удружења за заштиту животне средине поднели су своја мишљења и примедбе за складиштење вештачког ђубрива на два километра од центра града, али их је Покрајински секретаријат за урбанизам све одбио са правом жалбе од 15 дана.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво