Читај ми!

Преминуо Даворин Дарко Рибникар

На београдском на Новом гробљу у петак је сахрањен новинар у пензији Даворин Дарко Рибникар, унук Владислава Рибникара, оснивача дневног листа "Политика", саопштила је данас породица Рибникар.

Његов испраћај обављен је у кругу најуже породице и неколико пријатеља, по његовој жељи без изговорене речи, само уз неколико песама које су волели он и његова супруга Љиљана. 

Дарко Рибникар рођен је 5. марта 1939. године у Београду где је, на Топчидерском брду завршио основну школу и Мешовиту десету гимназију.

Дипломирао је на Правном факултету Београдског универзитета, пре рока, а има и диплому Принстоновог Универзитета за међународне односе Вудро Вилсон.

У Политици се запослио са 23 године и провео у њој пуних 45 година. Новинарску каријеру је започео у београдској и унутрашњој рубрици, да би потом ушао у друштво ветерана Политикиних дописника из иностранства Мирослава Радојчића, Александра Ненадовића, Ђуке Јулијуса и других.

Дарко Рибникар био је дописник Политике из Каира, Париза и Њујорка.

Био је једини од пет Рибникара који су радили у Политици, а који је био и њен главни уредник и директор, истовремено. За време његовог мандата Политика је почела да излази у боји и обележила је своју стогодишњицу.

Како се наводи у саопштењу породице, Дарко Рибникар једини је главни уредник и директор Политике која је по томе јединствена међу реномираним листовима који ће на крају 45 година проведених у тој кући бити отпуштен као технолошки вишак, без исплаћене отпремнине.

Даворин Дарко Рибникар један је од ретких у Политици који је носилац три њене награде. Добитник је и Награде за животно дело Међународног фестивала репортаже и медија, Одрена заслуга за народ са сребрном звездом и Одрена председника Румуније који му је уручен 2003. године.

Против листа Политика и издавача "Политике Новине и Магазини", подсећа се у саопштењу, више од 13 година водио је судски спор због повреде моралних права аутора зато што је и Политика, супротно споразуму који је 12. марта 1997. године потписаном са потомцима Владислава Рибникара, изменила главу листа и са насловне стране склонила имена оснивача и директора листа из породице Рибникар.

У саопштењу се истиче да је Рибникар добио спор и да је Врховни Касациони суд Србије новембра 2020. године својим Решењем дефинитивно одбацио све покушаје Политике да избегне извршење ове пресуде, што је Дарко Рибникар сазнао само који дан пре своје изненадне смрти.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво