Читај ми!

Јанковић: Од наших реакција зависи хоће ли друге жене решити да проговоре

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да је спремност неколико младих жена да проговоре o личним трагедијама у виду силовања, сексуалног узнемиравања и других недозвољених радњи ставила цело друштво пред велики испит зрелости. Од наших реакција зависи хоће ли се и друге жене обратити и решити да проговоре, поручује Јанковићева.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Јутањем дневнику РТС-а, рекла да је наш задатак да створимо такву атмосферу у којој се жртва било каквог вида насиља неће плашити да га пријави.

"Положили смо први колоквијум, али испред нас је још пуно посла да остваримо задатак – да створимо такву атмосферу у којој се жртва било каквог вида насиља неће плашити да пријави управо због тога што зна да је атмосфера у друштву, а пре свега у институцијама, таква да ће им се веровати и да ће наићи на овакву врсту и подршке и разумевања", нагласила је Јанковићева.

Истакла је да је ово посебна врста насиља и да од наших реакција зависи хоће ли се и друге жене обратити и решити да проговоре.

"Нема места никаквој релативизацији или тривијализацији њихових личних трагедија, које смо имали прилике да видимо и сада већ преласка и пада на овом другом колквијуму где су већ почеле неке дневне новине да извештавају износећи недопустиве детаље из њихових исказа", додала је повереница.

Нагласила је да само оно што су девојке желеле да јавно причају треба да буде у јавности.

"Сада већ почиње да се износи оно што је питање да ли су ове девојке хтеле и да се сада расправља о детаљима, као и карикатура на коју сам јуче упозорила која је у недељнику НИН, јер се ставља у везу нечија лична траума са хумором. Нема места ни хумору ни сарказму, нити има места стављању у било какав контекст политике", рекла је Јанковићева.

"Мислим да је битно да сви радимо свој посао, да након указивања да нешто није у реду, не мора иза тога да иде дискредитација, линч и осуда, свако може да погреши, да се извини и да идемо даље, јер је много битније да овај пример послужи као прекретница", додала је повереница.

Указала је да је ово прилика за прекретницу да се и друге жртве насиља охрабре да о томе проговоре.

"Ово је прилика за прекретницу, да ли ће бити – зато и јесмо на великом испиту. Ово је прилика да променимо те обрасце понашања и учинимо све да променимо оне ствари које не ваљају у нашем вредносном систему где се женама не верује, где у у њихове исказе сумња, поготову када је у питању ауторитет и моћ, да изменимо те патријархалне обрасце", истакла је Јанковићева.

Указала је да знамо шта су наши темељи, али да треба да разбијамо стереотипе и предрасуде –да се не смеш супротставити моћи и ауторитету и трпети, па чак и сексуално злостављање.

"Можемо да променимо ако будемо наставили у овом правцу да осватљавамо ово као један велики друштвени прблем, причамо на начин који приличи оваквим личним трагедијама и полако мењамо те обрасце понашања и што је најважније – сви радимо свој посао. То је прича о владавини права и враћању поверења у инсититуције и наравно, пре свега, заштита жртава", закључила је Јанковићева.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво