Читај ми!

Случај по којем је снимљен "Отац" покренуо буру – шта је у Србији фикција, а шта родитељско право

Јавност у Србији потреса случај Ђорђа Јоксимовића, којем је социјална служба одузела троје деце и чија је прича била инспирација за филм "Отац", који је у суботу премијерно приказан на РТС-у. Бура је покренута на друштвеним мрежама и медијима, а реаговали су и надлежни. Са једне стране, наводи се да је Јоксимовић одавно испунио услове да му се деца врате, док министар каже да филм није живот и да све што се чини има за циљ добробит деце.

Полемику на друштвеним мрежама и у јавности, као и реакцију надлежних, изазвао је случај Ђорђа Јоксимовића, оца којем је одузето родитељско право над троје деце, и који већ пет година покушава да их врати под своје окриље.

Филм "Отац" Срдана Голубовића, премијерно приказан 16. јануара на Радио-телевизији Србије, инспирисан је истинитом причом из околине Крагујевца, према којој је отац кренуо пешке за Београд тражећи своју правду, након што му је социјална служба одузела децу и сместила их у хранитељску породицу.

Министарство се "активно укључило у случај" 

Министарство за бригу о породици и демографију саопштило је да се активно укључило у случај, те да ће урадити све што може да деца расту као и сва друга, наводећи да је "случај Јоксимовић далеко од мозаика који је о томе сложен у јавности".

У саопштењу министарства се наводи да је министар Ратко Дмитровић разговарао са директором Центра за социјални рад у Крагујевцу Владом Јовановићем, и још неколико особа које су упознате са случајем, укључујући и људе блиске Ђорђу Јоксимовићу, а поводом атмосфере која је створена у јавности.

Дмитровић: Филм, често, није живот

Министар је навео да све што у том случају предузимају надлежне институције има за циљ добробит деце.

"Слика која је створена у јавности, и даље се ствара, како неко има злу намеру да родитељима из обести узме децу, чак се спомиње и усвајање у иностранству, доказ је потпуног напознавања чињеница или свесног манипулисања", навео је Дмитровић.

Како је рекао, "филмска уметност у правилу слика живот, али филм, често, није живот".

"Посебно није у случају Јоксимовића. Једно је предложак, надградња, фикција, а друго живот са свим суровостима и трагичним појавама које могу да се одражавају на људе, у овом случају на децу. Случај Јоксимовић је далеко од мозаика који је о томе сложен у јавности", сматра Дмитровић.

Замолио је све који би, како каже, да коментаришу овај случај и дају оцене, а не познају чињенично стање, да се суздрже, пре свега због деце Јоксимовића.

Поводом случаја Ђорђа Јоксимовића, данас је одржан састанак Заштитника грађана с представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министарство предало омбудсману целокупну документацију

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић је обавестила омбудсмана да је Министарство затражило од Центра за социјални рад "Солидарност" из Крагујевца целокупну документацију у вези с тим случајем.

Центар је Министарство обавестио о свим предузетим радњама на том случају од 2015. године до данас, достављајући потребну документацију, коју је министарка предала Пашалићу на даље поступање.

Министарка и омбудсман Зоран Пашалић су се сагласили да је интерес деце од приоритетног значаја за обе институције.

Отац одавно испунио услове за старатељство?

Омбудсман се за случај Ђорђа Јоксимовића заинтересовао након написа у медијима да је отац одавно испунио све услове које је орган старатељства од њега захтевао, али да не може да успостави контакт са надлежнима у Центру "Солидарност".

Заштитник грађана је саопштио у понедељак да је зато покренуо поступак контроле приватности и законитости рада крагујевачког Центра за социјални рад и Министарства за рад.

Сматра да у том случају постоји могућност угрожавања или повреде права и најбољих интереса детета.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво