Читај ми!

Обележен век од смрти војводе Живојина Мишића

Поводом обележавања 100. годишњице смрти војводе Живојина Мишића, у комплексу београдског Новог гробља одржано je комеморативно окупљање, којем су присуствовали и државни званичници.

Министар одбране Небојша Стефановић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић присуствовали су државној церемонији пологања венаца и одавања почасти на споменику војводи Живојину Мишићу на Новом гробљу.

У оквиру комеморативних окупљања обележене су годишњице смрти и војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића-Штурма.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић истакао је да данас обележавамо читав један век од смрти војводе Живојина Мишића, указујући да су странице наше историје обележене победама које је извојевао, али и многим мудростима којима нас је учио.

"Поред тога што је био генијални војсковођа наше војске, умео је да каже речи које су значиле да треба да будемо јединствени, да треба да се држимо заједно и да само тако Србија може да побеђује", нагласио је министар Стефановић.

Ту храброст, одважност и мудрост, додао је министар одбране, оставио је и нама у аманет - да никада не одустајемо.

"Никада није презао од одлука које су некада биле непопуларне, а доносио их је да би заштитио и војску и државу. Остаће познат по бритком уму, јунаштву, великом срцу. Војвода Мишић имао је гесло "Ко сме, тај и може", који данас баштини наша војска, а то показује да је био човек који није знао за страх", истакао је министар Стефановић.

Према његовим речима, српски народ ће га заувек памтити по изразитој одлучности, да никада не одустаје и да сваку битку заврши као победник.

"Мудре и храбре одлуке, и не само у Првом светком рату, довеле су га међу вечне и славне, оне које Србија никада неће заборавити", поручио је министар Стефановић и изразио задовољство што се и данас чува сећање на тог великог војводу, али и друге велике војсковође који су учинили да Србија буде то што јесте данас - независна, самостална и слободна - што су највеће вредности које гаји наша земља.

Министар Стефановић је истакао да смо дужни да као народ негујемо традицију и не заборављамо подвиге наших предака. Многи од њих су дали своје животе и не смемо да их заборавимо.

"Ни Живојина Мишића, ни све друге који су у тим славним временима, увек били тамо где је било најтеже, који су били уз свој народ, баш као што то данас чини Војска Србије", нагласио је министар Стефановић.

Данас, истакао је министар одбране, дужни смо да бијемо неке друге битке - битке за бољу економију, да победимо коронавирус, да будемо сложни и јаки.

Неговањем успомене на велике претке чувамо идентитет и историју

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић, чије је министарство уз владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовало данашњу церемонију, казала је да је поносна што је у прилици да ода почаст херојима, чија, како је навела, јуначка дела памте све генерације ове земље.

"Памтимо их као великане у једном од најтежих момената у нашој историји. Наша земља се дуго опорављала од рана из Великог рата у којем се борила за своју слободу. Немерљив дорпинос томе дали су тројица хероја и војсковођа", навела је Kисић Тепавчевић.

Навела је да неговањем успомене на велике претке чувамо идентитет и историју, бранећи слободу народа и државе као најузвишеније циљеве.

У питању је, истиче, део плејаде знаменитих војсковођа чији се подвизи изучавају и дан-данас у војним школама.

Скупу се обратила и праунука војводе Живојина Мишића Војислава Шипка која је изрецитовала део поеме Војислава Илића млађег о Живојину Мишићу.

Венце су поред државних званичника, положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници борачких и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци истакнутих војсковођа итд.

Почасти полагања венаца одржане су уз свечани шпалир Гарде Војске Србије и интонирање химне Боже правде након чега је уследио минут ћутања.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво