Читај ми!

Јахање коња и ношење крста кроз град – овако је Панчево обележило Богојављење

Због неповољне епидемиолошке ситуације ове године у Панчеву нема пливања за часни крст, што је раније привлачило велики број учесника. Међутим, удружење Српска Спарта потрудило се да обележи празник јахањем коња и ношењем крста кроз град.

Сваке године на Богојављење окупљају се коњаници испред Преображенског храма у Панчеву, где добијају благослов за одржавање манифестације. Ове године нема пливања, али се слави велики празник освећења воде, али и све природе.

"Дали су нам снагу, подстицај за живот, за све, јер без Бога, знамо, нема напретка ни у каквом погледу", каже свештеник Велимир Бирманац.

Деца су преузела венац и крст испред цркве и заједно са коњаницима и фијакерима кренули у празнично јахање главним градским улицама. У овој лепој традицији увек учествују коњари из насеља Маргита, који изводе коње сваке године на Бадњи дан, Божић и Богојављење.

"Коњи су увек спремни, поготово за овако лепе ствари. Ми имамо и воље и елана и ништа нам није тешко", истиче коњар Стеван Марјанов.

"Овде је лепо, значи ми што сам ту. Супер је. Први пут сам овде, дошла сам из Болеча", прича Милица Смиљковић.

Удружење Српска Спарта изабрало је споменик Стевана Шупљикца за место где ће положити венац, зато што је ова личност значајна за историју Панчева.

"Стеван Шупљикац је први војвода у Српској Војводини. На Мајској скупштини 1848. године је за то изабран, а тада је и настала Српска Спарта", наводи Зоран Рајачић из Удружења Српска Спарта.

Часни крст је, иако без пливача, поринут у реку Тамиш, а уз пловидбу чамцима био је то симболичан гест молитве за све људе и нада у добро здравље наредних година.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво