Читај ми!

Снег и лед оковали југ земље, за сваки корак потребни надљудски напори

Најмање 1.500 домаћинстава у готово стотинак села у Јабланичком и Топличком округу и даље нема струју. На оспособљавању електромреже ангажовани су сви људски и технички капацитети, кажу у ЕПС-у.

Најмање 1.500 домаћинстава у готово стотинак села у Јабланичком и Топличком округу и даље нема струју. На оспособљавању електромреже ангажовани су сви људски и технички капацитети, кажу у ЕПС-у.

"Не може да се прође, пут је блокиран, сво дрвеће пало на пут, једва се гази, све је залеђено", кажу мештани. 

Снег, лед и ниске температуре оковали су југ земље. Не попушта већ десети дан. До планинског села Стубле у Медвеђи препуног старих и болесних, деца и рођаци једва стижу. За сваки корак овде су неопходни надљудски напори.

"Време нам уопште не иде на руку, поред јаког минуса сад је почео да пада и снег што ће додатно отежати и онако тешку ситуацију у нашој општини. Оно што је значајно да је стање са струјом и данас боље", каже Небојша Арсић, председник Општине Медвеђа.

У Медвеђи је без струје још око 250 домаћинстава раштрканих по махалама у петнаестак села. Ништа боље ни у Топлици. Немоћни су мештани прокупачког краја да сами било шта промене. Помажу инжењерцима Војске Србије у рашчишћавању путева и стрпљиво чекају екипе Електродистрибуције.

"Нису успели за сада да отклоне кварове јер кварови су огромни, дрвеће пада, пуца, изваљује се ломи инсталације", каже Драган Младеновић из Сагоњева.

"Седми дан да нема струје уопште, људи су стари, замрзивачи се топе, али шта да кажем битно је да смо живи и здрави", каже Зоран Петровић из Богујевца.

На све стране попуцало и попадало дрвеће, покидане жице, оборени стубови и далеководи. Нестварни су снимци који ових дана стижу са терена где се отклањају кварови.

Без електричне енергије је и тридесетак села у општини Куршумлија. Потрајаће оспособљавање електромреже.

"Злеђени су стубови, јако је тешко пењање, дрвеће само од себе пада, од тежине терета под снегом. Терени су јако неприступачни за прилаз опреме и транспортних средстава тако да ће отклањање кварова бити јако отежано и верујем да ће уз сво ангажовање ипак потрајати више дана", каже Милан Ђурђевић, директор погона ЕПС-а у Куршумлији.

Агрегати су приоритет 

Најупорнији и најхрабрији ипак успевају да допреме помоћ до угрожених подручја. Значе им пакети са животним намирницама, још више пажња, али од непроценљиве вредности су агрегати.

Сектор за ванредне ситуације уступио је на коришћење 41 агрегат у Зајечару, Прокупљу, Куршумлији, Лесковцу и Медвеђи.

"Агрегати су приоритет, око 40 агрегата је Привредна комора донирала овим општинама и они ће бити за дан два подељени домаћинствима, а Привредна комора је донирала и три теренска возила за Домове здравља", каже Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

У мраку и становници тридесетак села у општинама Лебане, Власотинце, Црна Трава и лесковачких насеља уз административну линију с Косовом и Метохијом. Обезбеђена помоћ града Лесковца још није стигла до десетак кућа одсечених од света у најудаљенијем Равном Делу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво