Читај ми!

"Јединствени у борби против насиља над женама, неопходна подршка жртвама"

Поводом оптужби за силовање које је изнела глумица Милена Радуловић против учитеља глуме Мирослава Алексића, председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да само јединствени можемо да се боримо против насиља над женама и девојчицама. Министарка Маја Гојковић каже да је неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља. Херојски чин Милене Радуловић српско друштво промениће на боље, поручио Ратко Дмитровић.

Зорана Михајловић је, одговарајући на питање новинара у вези са тим случајем, рекла да је Координационо тело реаговало оног тренутка када се из медија сазнало за те оптужбе и све што је испричала глумица Милена Радуловић и друге девојке у вези са силовањем и злостављањем.

"Велика захвалност прво институцијама које су показале како се ради и које су одреаговале на прави начин и у правом тренутку. Велика захвалност не само младој глумци, него свим девојкама које су се одважиле и имале храбрости да пријаве и силовање и злостављање, јер то није једноставно и лако", каже Михајловић.

Посебну захвалност је изразила медијима и навела да јој се чини да су први пут, поштујући све етичке кодексе, реаговали у овом случају.

"То негде показује да смо ипак мало зрелије друштво него што смо били, али исто тако нас тера да покушамо да и кроз овај случај будемо јединствени, да будемо заједно", навела је Михајловићева.

Каже да треба заједно сви да испоштујемо рад институија, али исто тако да пробамо да не доводимо те девојке у додатно тежак положај тако што их критикујемо, него тако што ћемо их охрабрити, као и све оне друге жене или девојке које трпе било какав вид насиља, да то насиље и пријаве.

"Само тако можемо да се боримо против насиља над женама и девојчицама", нагласила је Михајловић одговарајући на питање новинара после састанка са представницима Геолошког завода Србије.

Поповић: Важна превенција у спречавању насиља над женама

Министарка правде Маја Поповић осврнула се на случај глумице Милене Радуловић и власника школе глуме и нагласила да подржава све жртве насиља, поштујући претпоставку невиности.

"Важно је да медији пропрате и исход поступка и да тако сви превентино делујемо, као у смислу генералне превенције спречавања насиља над женама", рекла је министарка првде на скупу у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Она је навела да су кључни изазови са којима се Министарство правде суочило првенствено били пружање психо-социјалне подршке девојкама и женама жртвама насиља и трговине људима, а посебно припадницима вишеструко маргинализиваних група.

Гојковић: Неопходна подршка жртвама сексуалног насиља

Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић апеловала је да друштво подржи жртве сексуалног насиља и охрабри их да то пријаве, као и да се треба интензивније борити против стигматизације жртава сексуалног насиља.

Гојковић је истакла да је неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља и да је пријављивање једини начин да се извршилац изведе пред лице правде.

Министарка је учествовала на првом мултисекторском друштвеном дијалогу посвећеном теми родне равноправности у Србији оценивши да је и поред значајног напретка у области родне равноправности пред нама још много изазова, међу којима је и насиље над женама, посебно сексуално насиље.

Навела је да је исповест глумице Милене Радуловић о претрпљеном сексуалном злостављању покренуло лавину у јавности и да је Србија добила свој "први случај Харви Вајнстајн".

"Желим да апелујем да сви дамо подршку жртвама сексуалног злостављања, да их охрабримо да пријаве сексуално насиље", рекла је Гојковићева.

Подсетила је и на случај глумице Данијела Штајнфелд, која је рекла да ју је један моћник из српске филмске индустрије силовао, и нагласила да је важно охрабрити и њу да пријави починиоца.

Министарка је нагласила да је потребна интензивнија борба против стигматизације жртава сексуалног насиља како би подстакли и друге жене да пријаве злостављање.

Оценила је да је српско друштво остварило значајан напредак у заступљености жена на јавним функцијама и да то потврђује највећи број жена у Влади и парламенту до сада.

Гојковићева је указала да је 11 жена на руководећим местима у републичким установама културе, а да је на истом положају 16 мушкараца што, како је навела, показује да су жене у области културе способношћу, квалификацијама и образовањем успеле да заузму место које им припада.

Дмитровић: Одлука Милене Радуловић промениће друштво на боље

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић изјавио је да је одлука глумице Милене Радуловић да јавно каже шта је преживела од свог професора глуме Мирослава Алексића, представља херојски чин који ће српско друштво променити на боље.

"Пуна подршка глумици Милени Радуловић у борби коју, ипак, колико год се многи од нас трудили да будемо уз њу, води сама. Њена одлука да изађе пред јавност и каже шта јој се догодило, свесна свих могућих реакција, херојски је чин", навео је Дмитровић у писаној изјави.

Сматра да драма кроз коју пролази, унутрашњи ломови, предрасуде на које сигурно наилази, коментари типа "шта ти је то требало", само додатно подижу њен чин на ниво који ће, сматра, српско друштво променити на боље.

"Највећи домет онога што је учинила Милена Радуловић није само разобличавање једне врсте секте, која је годинама пред нашим очима егзистирала у центру Београда, а њен вођа био цењен и уважаван у нашем друштву, већ уливање храбрости сигурно значајном броју девојчица и жена које ћутке иза закључаних врата трпе сексуално насиље - да пријаве оне који то насиље чине", навео је Дмитровић.

Он је поручио да ће министарство за бригу о породици и демографију увек ће бити на њиховој страни и чинити све што је у његовој моћи да их заштити и одбрани.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво