Читај ми!

Тужилаштва спремна да по хитном поступку решавају случајеве насиља над новинарима

Претње на друштвеним мрежама, увреде и физички напади – то су најчешће неприлике с којима су се медијски радници суочавали током 2020. године. Како би се одговорни што брже процесуирали, пре двадесетак дана Републичко јавно тужилаштво усвојило је упутство, којим се налаже хитно поступање у предметима у којима су жртве кривичних дела – новинари.

Двадесет четири сата – толики је рок у којем тужилац мора да реагује уколико медијски радник пријави да је нападнут вербално или физички. У тим ситуацијама, уместо досадашње четири особе, на располагању ће бити 98 заменика јавних тужилаца – тзв. контакт тачака.

"Проблеми са брзином поступања су постојали у неким мањим срединама, где није било довољно разумевања за то шта уствари новинарски позив представља, које опасности носи и на који начин јавно тужилаштво и кривично-правни систем треба да пружи подршку и заштиту у тој области. Сада, са овим упутством, сва јавна тужилаштва су у потпуности усмерена и имају јасан правац", каже Бранко Стаменковић, заменик републичког јавног тужиоца.

Да резултати не би изостали неопходно је да истом брзином раде и друге надлежне институције – судови и полиција.

"Полицијски службеници за један одређени број новинара знају и познају их и имају та сазнања, за један број новинара не могу знати, самим тим је битно да новинари који су жртве кривичних дела или догађаја, да приликом подношења пријаве, да ли одмах кроз позив и подношење пријаве у полицијску станицу или оно што бих желео да апострофрам, кроз контакт тачке, да позову њих да би се то благовремено све решило и ушло у поступак", напомиње Слободан Малешић, помоћник директора полиције.

Случајева угрожавања безбедности новинара током 2020, према подацима РЈТ, било је 49. Покренуто је 35 поступака.

"Одлука тужилаштва је корак напред, али посла још има" 

Другачију евиденцију имају новинарска и медијска удружења – напада на новинаре је, кажу, било више. Одлука да тужилаштва брже реагују је корак напред, али понаваљају – посла још има.

"Сада ви имате чудну ситуацију да неко ко прети новинару може да буде кажњен затвором, а да онај ко нанесе лаке или тешке телесне повреде новинару се третира као било који напад. Верујемо да ће ова радна група допринети томе да буде измењен тако да напад на новинара буде третиран као напад на адвоката или на тужиоца и судију", наглашава Владимир Радомировић, председник Удружење новинара Србије.

Тамара Филиповић Стевановић из Независног удружења новинара Србије сматра да је, пре свега, потребно да се промени атмосфера у друштву. "Докле год имамо вређања, говор мржње у највишем органу ове државе, а то је парламент, до тада ми можемо да пишемо различите папире. Папир трпи све и бојим се да ово не остане мртво слово на папиру", додаје Филиповић Стевановић.

Удружења траже и ефикасније вођење и брже окончање судских процеса за убиства и нападе на новинаре, чиме би се ставило до знања да бројни случајеви неће остати некажњени.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво