Читај ми!

Како да заштитите своје рачуне и платне картице од хакера

Све је више упозорења о безбедној онлајн куповини откако је наручивање робе путем интернета повећано због пандемије. Једно од њих је "често контролишите трансакције које се дешавају на вашем рачуну". Јер чак иако нисте никада ништа плаћали онлајн, може да вам се деси да вам новац са рачуна нестане, а да банка не може да уђе у траг починиоцу. Каква су ваша права у том случају и ко је дужан да вас обештети?

Хакери не посустају. Ових дана са рачуна неких грађана, иако нису користили картице за било каква плаћања, скидан је новац, најчешће око 800, 900 динара. Сума је мала јер је неко проценио да ситне паре већина неће приметити као мањак. 

Најчудније од свега је то, што су грађани добили поруке на својим мобилним телефонима о одливу средстава у другим, нединарским валутама, нпр. доларима, као и то да банке, иако су послале обавештење о одливу новца, немају евиденцију о томе.  

"Увече сам добила поруку за ново стање на рачуну, да је плаћено у доларима са динарског рачуна. Немам долара и ништа нисам плаћала. А ти долари су са маестро картице коју не користим", истиче Марија Прентовић.  

У овом случају новац је враен на рачун корисника. То, уз издавање нове и блокирање старе картице јесте правило банака, али је очигледно да ни њима није јасно како долази до превара.

"Нису ми ништа рекли јер су и они били поприлично збуњени у једном тренутку. Рекли су да је дошло до незнатног броја злоупотребљених картица", додала је Марија Прентовић.  

Мађу најчешћм метама хакерских напада су кориничке шифре, јер омогућавају приступ вредним и осетљивим подацима. Већина превара са платним картицама долази преко интернета, зато, пазите на којим сајтовима купујете. 

Не наседајте на лажне банкаре

Ако вам се неко представи као банкар, позове вас и упозори на то да вам скидају паре са рачуна, захтевајући да му издиктиратеброј картице како би то зауставио, не наседајте, јер прави банкар зна број вашег рачуна.  

Ако су вам украдене или изгубљене картице, будите сигурни да неко може да их користи у ваше име. Зато, често контролишите свој рачун – у банци, директно, онлајн или порукама који би после сваке употреба картице требало да стижу на ваш мобилни телефон. 

Такође, о нестанку картице одмах обавестите банку која ће стопирати њено коришћење, а вама издати нову.  

"Ако је неко потрошио 30.000, онда би требало да добијете порукуд а је неко потрошио 30.000. То је моменат када ви реагујете, обавестите да ви то нисте, да је нешто сумњиво. Тада се картица блокира и проверава се где су тих 30.000 отишле, зашто и зауставља и враћа", каже Душан Узелац са сајта Каматица".  

Пазите где купујете 

Савет је да пазите на којим сајтовима купујете. Уколико вам они изгледају непрофесионално, сумњиво, уколико су цене такве да су превише добре да би биле истините, дефинитивно их избегните.

"Кад ви нађете нешто драстично јефтиније онлајн, то је нешто сумњиво. Која је фирма, где је регистрована, да ли постоји контакт физички, физичка адреса, телефон...", додаје Узелац. 

Стручњаци тврде да не треба наседати на позиве када вам због наводне уплате на ваш рачун због добита у некој наградној игри траже број картице. 

Један од основних савета је да број картице и пратеће сигурносне елементе не откривате лицима путем друштвених мрежа, имајл порука и телефона, осим ако није у питању телефонско банкарство, са чијим сте правилима већ упознати. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво