Читај ми!

Како током ледених дана раде прихватилишта за бескућнике широм Србије

Хладни зимски дани приморали су оне који немају свој кућу или не могу да брину о себи да потраже помоћ у прихватилиштима. Због епидемије, али и других проблема, нека од њих не могу да одговоре свим захтевима за смештај.

У Суботици је почетком недеље отворено привремено прихватилиште, а примљени су и први корисници. Општина је издвојила пола милиона динара, а корисницима су, осим смештаја, доступни куван оброк и одећа.

Прихватилиште при Црвеном крсту у Малој Крсни код Смедерева тренутно збрињава седамнаест особа из више градова. Због проблема са грејањем, тренутно не примају нове кориснике. Недавно је замењен стари котао, а наредних дана требало би да буде замењен и дотрајали димњак.

"У привременом прихватилишту за наше најугроженије суграђане, тренутно се налази два корисника. Сваке године, прихватилиште је опремљено лежајевима, са припадајућом постељином, прибором за исхрану, а по потреби ће корисницима бити додељена и одећа и обућа", каже Илија Ђукановић, члан Градског већа Суботице за социјалну заштиту и здравство.

"Збили смо своје кориснике, пошто их сада грејемо електричном енергијом, а нисконапонска мрежа није пројектована за то, будући да смо имали централно грејање. Тако да се ја надам да ћемо тај проблем решити и да ћемо током следеће недеље моћи да отворимо широм врата прихватилишта за све наше будуће кориснике", каже Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево.

Прихватилиште за одрасла и старија лица при крагујевачком геронтолошком центру има шест лежајева. Због епидемије, услови пријема и у тој установи су измењени.

"Корисник, без обзира на то што је у стању неодложне социјалне потребе, мора да има негативан пи-си-ар тест јер тиме штитимо све остале кориснике", наводи Јелена Миловановић, директор Геронтолошког центра у Крагујевцу.

Онима који немају куда, прихватилишта често буду једини дом, а запослени и други корисници – једина породица. Заједничким снагама се током целе године боре са многим проблемима, а највећи је, кажу, ледена зима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво