Крагујевачки средњошколци дали крв, које поруке имају

Институту за трансфузију крви Србије хитно су потребне групе А негативна и 0 негативна. Упркос отежаним условима рада у време пандемије, Црвени крст Крагујевца стабилизовао је залихе крви.

Крагујевачки средњошколци, испит хуманости, положили су са највишом оценом. Сви су се одазвали позиву Црвеног крста и добровољно дали крв. Најбројнији међу њима - будући здравствени радници, ученици Медицинске школе и њихови наставници.

Горан Гавриловић, добровољни давалац, ученик Медицинске школе каже да они, као будући медицински кадар треба да буду пример другима, поготово у времену ковида.

"Ми као ученици Медицинске школе најбоље знамо колико је крв важна, и колико је потребна у терапији пацијентима", рекла је ученица Марија Гајић, добровољни давалац крви.

"Ми из Медицинске школе имамо посебну тежину, зато што је Медицинска школа симбол белог мантила, тако да се наши ђаци редовно одазивају свакој добровољној акцији", каже Владимир Јакшић, директор Медицинске школе "Сестре Нинковић" у Крагујевцу.

Захваљујући племенитости великог броја грађана у години за нама, у добровољим акцијама, прикупљено је више од 2.000 јединица крви. Залихе у Клиничком центру су стабилне, што је пресудно у лечењу великог броја пацијената.

Агата Живојиновић из Црвеног крста у Крагујевцу каже да се ради тест на антитела, и да је давање крви сасвим безбедно и безболно и даваоци се осећају заиста добро, јер су заиста нешто некоме помогли.

"Ми се из свих трансфузиолошких служби трудимо да свакодневно подсећамо даваоце колико је донирање крви важно. Зато свака здрава особа без обзира на ову тренутну ситуацију са коронавирусом, треба да дође и донира крв", истакла је др Бојана Богдановић Ђорђевић из Службе за снабдевање крвљу и крвним продуктима КЦ Крагујевац .

Јер, једна јединица крви, може да спаси чак три живота. А, то је уједно, и најмање и највише, што можемо да урадимо једни за друге.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво