Читај ми!

Марију живот није мазио, немоћна и сама покушава да се избори и са короном

Дух Божића најбоље се исказује даривањем и помагањем ближњима. Марија Мишић из Књажевца недавно је остала без мајке која је преминула од ковида. Живеле су саме, скромно, од повремене социјалне помоћи. Због урођеног деформитета стопала, проблема са видом и слухом, ова девојка се тешко се креће, а сада има и упалу плућа изазвану коронавирусом.

Медицинска екипа здравственог центра у Књажевцу обилази Марију. У време празника они су јој били једино друштво. За сада има све потребне лекове. На то, да је потпуно сама и немоћна, покушава да се навикне. Са страховима се натеже бори.

"Још сам у шоку због губитка своје мајке, имам болове због стопала и колена и упале плућа, доста кашљем, имам температуру, али мислим да иде набоље", каже Марија.

Живот није мазио двадесетпетогодишњу Марију. Имала је већ неколико ортопедских операција, али јој предстоји још интервенција. Живи у старој кући, где је све зрело за поправку. Добри људи повремено помажу. Двојица момака из Ниша, насекли су дрва, којих има за још недељу-две.

"Овде сам са пријатељем да помогнемо, да закрпимо што може да се закрпи, кров, људи су чули за њу и желе да помогну", каже Владан Вукић из Ниша.

Општина Књажевац и центар за социјални рад дали су јој хитну једнократну помоћ од десет хиљада динара, а купили су и све потребне лекове.

"Ми ћемо се потрудити да превазиђемо препреке које постоје, како би наша суграђанка могла да добије и додатну помоћ, због одређене имовине коју има у власништву, не може да оствари још неке видове помоћи", каже Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

Стручна психолошка подршка би јој сада била драгоцена.

"Много се тога нагомилало, превише је проблема, видећемо када прође ова корона, ако будем успела да се вратим себи, онда ћу размислити о неком стварима", каже Марија.

Марија Мишић ипак није сама. Њена прича изашла је из анонимности, а сада је на тесту доброта у људима и искрена жеља да се помогне. У том случају њен живот могао би да крене у много бољем смеру.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво