Читај ми!

"Авлија одрживог развоја", пројекат шабачког "Каритаса" проглашен најбољим у Европи

На међународном конкурсу на коме је учествовало више од 100 социјалних предузећа из целе Европе, пројекат шабачког Каритаса "Авлија одрживог развоја" проглашен је најбољим. Њихово домаћинство у Богатићу је шанса за промену, за особе са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом.

Капија увек отворена, а авлија међу најуређенијим. Од окућнице до куће, од њиве до трпезе, о свему брину сами. За двоје је ово стални, за двадесетак корисника свакодневни заједнички дом.

Запуштено домаћинство за две године постало је узорно мачванско газдинство. Кроз социјалну заштиту обогатили живот корисника, а кроз предузеће за професионалну оријенатацију запослили десет особа са инвалидитетом.

"Ја сам био корисник дневног боравка у Шапцу, сада сам запослен овде и зарађујем за живот. Шта ти највише прија, волим да радим, да помажем колегама, да сам вредан, осећам се боље после тога", каже Милан Томић из Мачванског Причиновића.

У бројним теглама и флашама заврило је преко 30 тона њиховог воћа и поврћа. Раде, кажу, и за себе и за друге. Показали су да је модел одржив.

"Осим лепог имања имамо што шта да понудимо, кроз гастрономску понуду која карактерише овај део Мачве, кроз чињеницу да људи воле да виде када купе неки производ или услугу, да је крајњи корисник особа којој треба организована друштвена помоћ", наводи Мирољуб Николић, директор "Каритаса", Шабац.

Допунили су и туристичку мапу Богатића. Уз комшије, гости свакодневни. Од одрживог развоја постали су Авлија отвореног срца – на корист свима.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво