Читај ми!

Избор за најгоре путеве Србије, конкуренција је озбиљна

Пре нешто мање од две недеље завршен је конкурс емисије САТ за најгори пут у Србији. На њему су могли да учествују сви, тако што пријаве прецизну локацију, дају што детаљнији опис и пошаљу фотографије локације. Најгоре путеве Србије гледаоци ће моћи да виде у недељу од 13 часова на РТС-у.

Уредник емисије САТ Младен Алвировић каже за РТС да је нешто мало мање од 1.000 људи послало предлоге за најгори пут у Србији.

"Ту смо сабрали све оно што је стигло преко друштвених мрежа, оно што је стигло директно на мејл са фотографијама и описима локација. Било је доста масовније него када смо прошле године организовали исти конкурс", истиче Алвировић.

Каже да ће сигурно организовати конкурс и треће године и сваке следеће, све док сви путеви у Србији не буду сјајни.

"Лоших путева има напретек, упркос томе што се заиста пуно гради и што су путари вредни. Ипак, мало је то да би наши грађани могли да кажу да се возе од својих до суседних градова заиста квалитетним путем", сматра Алвировић.

Објашњава да су из разматрања искључене градске улице и саобраћајнице унутар општина јер би било сувише обимно.

"Не постоји прецизан критеријум шта неко може да пријави. Може да пријави апсолутно све, али смо ми онда на основу описа и фотографија одабрали где би хитно требало да се оде", каже Алвировић.

Најлошији путеви на западу Србије

Младен Алвировић истиче да су се људи ове године потрудили да напипшу пуно текста, али да није било много фотографија.

"Били смо онда у тешкој ситуацији да ћемо можда прескочити неке путеве који заслужују да буду снимљени само зато што нам неко није послао слике да можемо да видимо да ли вреди отићи јер пуно је то километара", истиче Алвировић.

Каже да су зато одлучили да одступе од свог правила, направе ранг-листу и сниме 15 путева који су добили највише гласова, односно оне на које су се људи највише жалили.

"Трудили смо се да буде балансирано, поделили смо Србију на пет региона, да лакше све обиђемо када снимамо. Интересантно је да смо у западној Србији забележили можда најлошије примере путеве, мада ниједан део земље није изузетак", наглашава Алвировић.

Подсећа да то нису неке стазице у забитима, већ државни путеви који спајају већа места.

"Имамо једну раскрсницу која спаја државне путеве између Бајине Баште, Косјерића, Ваљева и Ужица. То је трансверзала између врло битних места. Та раскрсница има катастрофалан пут, на неколико километара нема асфалта уопште", наводи Алвировић.

Истиче да вреди јавно апеловати и да је могуће да ће се после емитовања нешто променити.

Возачи могу да траже одштету због лоших путева

Младен Алвировић подсећа да возачи који доживе саобраћајну незгоду или оштете аутомобил због стања пута имају право да траже одштету.

"Морају да испуне процедуру која није лака, али није ни немогућа. Неопходно је позвати полицију, која мора да изађе на лице места и направи увиђај. С тим записником, треба се обратити надлежном предузећу које одржава пут, ако они не одговоре позитивно, и предузећу за путеве Србије, а на крају возачи могу и да туже", објашњава Алвировић.

Каже да путари знају где су лоше деонице и врло често и без поговора плаћају штете, односно договарају се с возачима како да све прође што безболније.

"Једина ствар која може да мучи возаче је да им се стави на терет да су возили брже него што је прописано. На многим од тих путева стоје ограничења која су бесмислена. Ту треба бити опрезан", упозорава Младен Алвировић.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво