Читај ми!

Како се слави Свети Никола – ове године важи само пола чувене изреке

После прославе Аранђеловдана када су многи домаћини и гости заражени, питање је како ће се сутра славити Свети Никола, најчешћа наша крсна слава. Препоруке епидемиолога и цркве су: поштујте мере и славите само у кругу породице.

До сада се говорило да пола Србије Светог Николу слави, а пола иде у госте. У 2020. требало би да важи само пола те изреке. Списак гостију код многих домаћина сведен је на најближе.

Иако се за рибу и даље чека и у редовима, у рибарницама кажу да су ове године поједничани рачуни мањи.

"То се све свело, кажем ето на нешто минимално. Колико чланова у кући, толика је и слава. Ретко ко мислим да зове госте ове године на славу", истиче Ана Перишић, власница рибарнице у Краљеву. 

На мању зараду жале се и на пијаци од марта, а боље дане није донео ни период слава.

"Осамдесет одсто мање долазе сада. Јер не слави, се, слави се кући, много мање се купује", наводи послодавац Љубиша Станојловић.

"Претходне године ниси могао да мериш колико је народ куповао. Ако да Бог да прође корона па следеће године да славимо. Сад нема славе. Славимо свећа, колач, то ти је слава", истиче продавачица МИлица Станојловић. 

Оне који и даље размишљају да Светог Николу прославе како су навикли, епидемиолози упозоравају сликама пред ковид амбулантама, а и болнице и даље примају више пацијената него што их отпуштају. Тако је готово свуда у Србији.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво