Читај ми!

Имунитет гради правилна исхрана – не посежите за суплементима

Имунитет је нешто што се дуго гради и стиче и нема магичне формуле да кажемо да један производ или један суплемент утиче на имунитет. Само особама које не успевају да адекватном исхраном да унесу довољне количине витамина њима се препоручују витамини у суплементма. Потребно је да исхрана дугорочно буде балансирана, разноврсна и здрава, објашњава проф. др Сергеј Остојић, доктор медицинских наука и специјалиста медицине спорта, исхране и метаболизма.

Гостујући у Јутарњем програму, проф. Остојић наглашава да је потребно да редовно уносимо храну богату биљним и животињским протеинима, дијетним влакнима, витаминима и минералима, рибу, млеко и млечне производе, семенке, коштуњаво воће, махунарке, лиснато зелено поврће, бобичасто воће.

Важно је да то не буде једнолично, саветује доктор, него да стално покушавамо да нешто променимо, да буде динамично и интересантно. 

"Све више знамо да имунитет зависи од здравља наших црева, односно бактерија које се налазе у цревима. Све оно што побољшава стање метаболизма и чува да бактерије у цревима функционишу добро има везе са имунитетом", каже доктор Остојић.

Поручује да намирнице као што су ферментисани млечни производи, јогурт, кефир, туршија садрже корисне бактерије које омогућавају да имунитет буде бољи. 

Има доста истраживања, додаје, која показују да редован унос јогурта, нарочито оног који је обогаћен дијетним влакнима, витаминима из групе Де позитивно делује на имунитет.

"Витамини у суплементима не могу да се препоруче особама које немају дефицит. Само оне особе које не успевају да адекватном исхраном унесу довољне количине витамина њима се препоручују витамини у суплементима", саветује доктор Сергеј Остојић.

Сви остали би, истиче доктор, ове микронутријенте требало да уносе редовном и балансираном исхраном, јер исхраном тешко можемо да направимо прекомеран унос витамна. 

"Врло лако витамини као што су А, Е, Де могу да се прекомерно унесу путем суплементације и доведу до хипервитаминозе. Витамин Де је једини који може да буде препоручен као суплемент", каже Остојић..

Према његовим речима сви заједно морамо да научимо да читамо етикете са прозвода и да избегавамо све оне производе који имају више од 100 посто препоручених дневних доза одређеног микронутријента, витамина, минерала. 

"Моја је препорука да увек бирамо намирнице које су природног порекла, без обзира да ли је реч о напицима или другим облицима намирница испред суплемената. Много је боље унети витамин Де из млека и млечних прозвода него посегнути са суплементима", саветује проф. др Сергеј Остојић, доктор медицинских наука и специјалиста исхране и метаболизма. 

 

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво