Читај ми!

Митрополит Хризостом: Одржавање Сабора и избор патријарха зависи од епидемије

Синод Српске православне цркве одржао је први састанак после сахране патријарха Иринеја. Митрополит дабробосански Хризостом изјавио је да сазивање Сабора, на којем ће се бирати нови патријарх, зависи од пандемије.

По Уставу СПЦ-а избор би требало да буде до 20. фебруара, ако епидемијске прилике буду дозвољавале.

Изборна седница, према закону Цркве, може се заказати тек када прође 40 дана од смрти патријарха, а митрополит дабробосански Хризостом, који председава Синодом до избора новог патријарха, казао је да то не зависи само од Светог Синода, већ и од епидемиолошке ситуације.

Како је казао митрополит Хризостом за ТВ Храм, у методологији избора патријарха ништа се неће мењати, а по закону би требало да се изборна седница одржи до 20. фебруара, ако дозволе епидемиолошки услови.

"Ми имамо архијереје у Аустралији, Америци, Европи и сви они морају да дођу. Законски би требало да буде после Сретења у фебруару, ако буде епидемиолошке прилике, односно како је патријарх Иринеј умро 20. новембра, требало би по закону да се одржи до 20. фебруара", казао је митрополит Хризостом.

Иначе, на данашњој седници разговарало се о раду Синода и СПЦ-а до изборног сабора.

Митрополит Хризостом је упутио молбу верницима и свима другима, да се придржавају законом прописаних епидемијских мера - да носе маску одржавају растојање и појачану хигијену.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво