Читај ми!

Ако вам лифт у згради не ради, можда је лифтовска мафија украла неки његов део

Лифтови у београдским солитерима стари су у просеку око пола века. И као да то није довољна мука. Постоји, веровали или не, лифтовска мафија. Добро организована. Краде делове из лифт кућица, па их после препородаје и то врло често управо онима који поправљају лифтове.

Не стоје лифтови у Београду само зато што су дотрајали, због кварова, већ и зато што лопови краду делове, па их преко огласа продају.

 

"Дакле, имате на продају те делове, па иду рецимо, продају се откочни магнети за неких 40, 50 евра, исто тако и ови магнети централног затварања", напомиње Љубан Тодић, главни инжењер ЈП "Градско стамбено".

За нови део станари морају да плате и до 30.000 динара, а ситуација се додатано компликује када се због украденог дела поквари неки други механизам.

"Дешавале су се и крађе када је неки део потребно да увеземо јер се ланчано, неко украде неки део онда се деси низ проблема па страда други део који мора да се увезе, нарочито у периоду када је пандемија када смо сви десетковани и јавна предузећа и приватна предуизећа, када треба нешто да се увози, стање на границама, врло је компликовано", истиче Игор Ћурчић из ЈП "Градско стамбено".

Да би се неки од ових делова скинуо, лифт мора да се заустави, најмање пола сата, некада и да се приђе машинској кућици. Зато лопови то најчешће раде ноћу.

"Тако што се кабина лифта спусти у ниво груди у ниво да може да ради, ту се налази, скину се четири шрафа, али то мора да се ради ноћу када нема никога. Ако виде непозната лица ако чују звуке у време које није предвиђено за рад, то је време после 16 сати или нека јаве нашим хитним интервенцијама знаће кога да зову да провере или онда да позову полицију наравно", додаје Тодић.

Ћурчић напомиње да сваки појединац који несавесно поступи и који отуђи неки део треба да помисли да на тај начин ствара ланчане проблеме.

"Не само што онда стане лифт што можда имате некога коме ће бити живоз угрожен због тог поступка, што они морају да пријављују, ми наравно да излазимо на терен, то станари све морају да плате", каже Ћурчић.

Од почетка године пријављено је више од 50 крађа делова лифта, а често се лопови враћају на исте адресе.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво