Читај ми!

Закон сајлу мења – због прописа ЕУ, скеле на Тиси моћи ће да вуку само бродови

Нови европски закон о безбедности пловног пута реком Тисом, подразумева велике промене у превозу скелама. Скеле убудуће неће смети да се крећу уз помоћ челичних сајли, већ ће их вући бродови, са стручно обученом посадом. То ће створити велике проблеме бројним корисницима и скелеџијама, који не могу да обезбеде толика средства. Једна таква скела је у банатском селу Тарашу.

"Велики транспорт", "Салаш у Малом Риту", "Јесен стиже, дуњо моја", само су неки од филмова и серија снимљених на скели, у банатском селу Тарашу. Дуже од два века скела на том месту спаја Банат и Бачку.

С оне друге стране Бачке, Тарашани обрађују око 2.000 хектара земље, до својих њива су стизали за свега 15-ак минута, од данас са престанком рада скеле то ће ићи много теже.

"Ја преко Тисе обрађујем неких стотинак хектара земље, а ако би то престало, био би велики проблем. Шта би било да се иде около 30-ак километара у једном смеру, то су одмах аутоматски велики трошкови и аутоматски не може толико да се уради, овде се брзо пређе, брзо уради, некада се деси квар и све генерално брзо функционише", каже Ратинко Вучетић из Тараша.

Скелеџија Синиша Станин прича да пређу око 40 пута и да ујутро има гужве, па се више стаје.

"После подне терамо једну по једну механизацију, приколицу, две змајевке кукуруза, килдером и не могу сви да се врате", испричао је Станин.

Шта то налажу правила Европске уније када су у питању скеле.

"Данас је последњи дан који може да превози скела са сајлом, следећи корак како смо добили по неким законима треба брод, неки возач, треба би нека школа која је за то завршена, требало би други привези да се раде, да би тај брод могао да пристане, требало би можда још један или два човека да раде на скели, а то нама да ли је исплативо", истиче Зоран Мијатов, председник скелског одбора.

Одолела је ова скела бројним искушењима, плавила је Тиса, пуцале даске под теретом моћних машина, али увек су је мештани враћали у функцију, а скелеџије имале увек пуне руке посла, свеједно – киша, снег, ветар.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво