Читај ми!

Месецима нико да поправи 15 метара пруге код Куршумлије, Железнице не одговарају на упите РТС-а

Ни пет месеци након великих поплава у Топлици када је, између осталог, страдало и петнаестак метара пружног насипа код села Конџеља, нема назнака када би овај део пруге могао бити поправљен и железнички саобраћај од Прокупља ка Куршумлији и Мердару обновљен.

Железничка станица у Куршумлији, у коју воз није ушао од 24. јуна ове године – празна. Пругом од Прокупља до Куршумлије и Мердара, воз не пролази пет месеци.

"Много нам је значио воз, зато што смо имали луфт, као што кажу сви, да покупујемо, потргујемо шта нам треба, да се вратимо са возом, воз је за нас био спас", каже Радојка Лукић из Мердара.

Виолета Лукић из Рудара истиче да је превоз возом јефтинији.

"Што смо сви могли да идемо на посао, ко је радио поподне, деца у школу, а сада сви морају да нађу стан и да приватно децу сместе у град", додаје Виолета.

Мештани тврде и да су проблеми са аутобуским, а сада и железничким превозом, посебно у последње две године, задали завршни ударац у пражњењу овог стратешки важног подручја.

"Триста до четиристо људи је у Косаничком, нашем срезу овде, а што се тиче превоза у Косаничкој Рачи имамо 24 деце од првог до осмог разреда", истиче Радојка Лукић из Мердара.

Село се празни 

Гојко Стефановић, председник МЗ Мердаре, наводи да се, само због превоза, прошле године доста људи иселило из села.

"Нису могла деца после подне у школу, исто тако сад имамо само један полазак", додаје Стефановић.

У општини Куршумлија кажу да је несхватљиво да надлежно предузеће за одржавање железничке инфраструктуре, за пет претходних месеци, није успело да поправи петнаестак метара пруге и омогући нормализацију саобраћаја, који неретко значи живот за велики број Топличана.

"Оно што смо могли, обратили смо се железницама, одговор немамо, али знамо да је проблем у Бресничићу или Конџељу, где је пруга оштећена и она још није поправљена, када ће – заиста не знам", напомиње Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Када би возови поново могли да крену ка Куршумлији и Мердару, нисмо успели да сазнамо ни поред неколико дописа предузећима Железнице Србије.

Оно што смо сазнали је да одржавање и поправка пруга у надлежности "Инфраструктура железнице Србије", а док се то не деси возови ће и даље из Ниша саобраћати само до Прокупља.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво