Читај ми!

Бака Лепосава није одлазила из Приштине, не жели ни сада када јој руше зграду

Градске власти у Приштини дале су рок члановима 15 породица да до сутра, првог децембра, напусте станове, јер ће их у супротном иселити. Образложење за исељење је да је на том простору у центру града почела градња подземне јавне гараже, а њихову зграду треба срушити. Међу станарима такозваног Павиљона Е, код зграде "Радио Приштине" и Народне библиотеке, је и Лепосава Стојановић, бака од 87 година која није напуштала Приштину.

Неки од станара суочени са роком за исељење већ празне своје станове. Лепосава Стојановић неће ствари да преноси док јој не обезбеде други стан. Не пристаје ни на добијање кирије за плаћање стана.

"Они су понудили овако – само кирија. Та три стана што су нашли за мене, они су рекли намештени су све само да уђе бака. То је циљ њима, само да ја уђем и изађем и то је готово. Ја сам рекла: 'Је ли за стално тај стан што ми дајете, да ми дате решење'? Они кажу, не, него под кирију. Под кирију нећу, јер ја готовину за вересију не дајем, то да вам је јасно. Они кажу па шта ћемо? Ја кажем дајте ми стан, они кажу немамо, па добро исплатите ми, ово је строги центар", каже Лепосава Стојановић.

Отишли су општинари од баке Лепосаве без одговора. Она пресељење у Грачаницу или неку другу српску средину неће. Навикла је са комшијама међу којима су и Албанци, Турци.

"Ја бих желела искрена да будем да смо сви заједно. Много смо лепо живели, заједно смо радили. Сада када би ме убацили у неку зграду где не познајем никога, можда бих имала ипак неко малтретирање, а овако овде смо сви као једна мало већа породица, ја не могу вама испричати како смо се слагали", додаје бака Лепосава.

Баки Лепосави стан је доделио Студентски центар, пре 47 година. Не верује градским властима Приштине, па позива у помоћ како централне приштинске институције, тако и власти у Београду.

Из Министарства за повратак и заједнице у косовској влади кажу да неће да дозволе да Лепосава Стојановић остане без крова над главом, да су у контакту са приштинским властима и да подршку траже и од амбасадора утицајних земаља.

"Оно што можемо сви заједно да учинимо у овом тренутку, то је да свакако не допустимо да Лепосава остане без крова над главом. Просто ми немамо велики број Срба који данас живи у Приштини. Ако се не потрудимо да и они који желе ту да остану, то и учине, онда ћемо заиста бити у проблему да генерално у будућности позивамо оне коју су се раселили да се у Приштину врате", поручује Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице.

Забринути станари такозваног Павиљона Е кажу да је на градским властима Приштине било да интервенишу и без јавне гараже, али како би им помогли да упристоје зграду у којој живе, јер су, ако ништа друго, редовно плаћали порез на имовину.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво