Читај ми!

Прота Тика, свештеник који је уз љубав и веру парохијама остављао и библиотеке

Протојереј-ставрофор Тихомир Радивојевић, поред своје свештеничке службе у лесковачким селима оснивао је и црквене библиотеке, а чува од заборава и народне приче и обичаје. Подршку је, како каже, увек имао и од недавно преминулог патријарха Иринеја када је био епископ нишки. И у пензији, прота Тика и даље неуморно ради. Данас прикупља књиге за црквену библиотеку у Доњој Локошници где је почео свештеничку службу.

Иако је већ дубоко зашао у девету деценију живота прота Тихомир Радивојевић је и даље неуморан. Служио је више од педесет година. Средином прошлог века почео је у Доњој Локошници у времену пуном изазова. И тада као и данас свештенички позив схвата пре свега као мисију.

Свештеник мора да преноси љубав, добру вољу и мир, а све то каже отац Тика, не може се без књига. У њима је мудрост и знање. Због тога је заједно са локошничким парохом покренуо акцију скупљања књига за црквену библиотеку. До сада су прикупили преко 8.000 дела.

"Зато је и наша жеља да буде више књига и читатеља," каже протојереј ставрофор Тихомир Радивојевић.

Доња Локошница је село добрих домаћина и угледних људи. Овде је свој плодвотворни рад на истрживању и чувању народних песама и обичаја започео и прота Драгутин Гуте Ђорђевић, Вук Караџић југа Србије, како су га многи звали.

Да би се сачувала дубока и богата традиција овог краја свештеник Новица Стефановић је обновио и укоричао све књиге које поседује црква светог Петра и Павла.

"Књигу по књигу све смо успели да укоричамо. Сада сам добио и Бабичку парохију у четири села и то смо урадили исто", каже парох Доње Локошнице.

Прикупљање књига проти Тихомиру представља задвољство и даје му велику животну енергију. У Доњој Локошници сакупиљено је 8.000 наслова а у Кутлешу где је био парох пуне 34 године чак 16.000. Велики подстицај и подстрек за овај подухват дао му је и недавно премунули патријарх Иринеј као епископ епархије Нишке.

"То би требало да сваки свештеник оснује код своје цркву библиотеку и ја сам послушао његову светост", каже прота Тика.

Црквене библиотеке су за Тихомира Радивојевића живот јер каже књига је сан који можеш да држиш у руци. На млађим свештеницима је да следе његов пут и наставе његову мисију.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво