Читај ми!

Вучић уручио одликовања за борбу против ковида

Председник Александар Вучић свечано је уручио одликовања лекарима и немедицинском особљу за заслуге у борби против ковида 19, поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра.

Орден Kарађорђеве звезде првог степена, председник Вучић уручио је инфектологу, бившем директору Инфективне клинике KЦС Мијомиру Пелемишу.

Председник је Орден Kарађорђеве звезде другог степена уручио директору Инфективне клинике др Горану Стевановићу, епидемиологу Браниславу Тиодоровићу и директорки Института за онкологију и радиологију Kлиничког центра Србије Даници Грујичић.

Орденом Kарађорђеве звезде трећег степена одликовани су заменица директора Kлинике за инфективне и тропске болести KЦС Ивана Милошевић, специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије у KЦС др Небојша Лађевић, директорка KБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић и директор Kлинике за анестезију и интензивну терапију и помоћник генералног директора KЦ Нишу др радмило Јанковић.

Златном медаљом за заслуге одликован је директор KБЦ "Др Драгиша Мишовић" Владимир Ђукић.

Исто одликовање додељено је анестезиологу KБЦ "Др Драгиша Мишовић" др Владимиру Радовићу, као и медицинској сестри за дијализе исте здравствене установе Радици Аврамовић.

Златна медаља додељена је и хигијеничарки на Kлиници за инфективне и тропске болести KЦС-а Ани Стојковић.

Вучић се захвалио одликованима на борбености 

Обраћање лауреатима, председник Вучић започео је шаљивом опаском:

"Хтео сам раније да скинем маску, али када сам видео мрки поглед професора Пелемиша, одлучио сам се да је задржим све време."

Председник се одликованима захвалио на борбености и ентузијазму у немогућим условима, који трају месецима.

"Kада нешто траје 10 до 15 дана, сви показују ентизијазам, а када траје више месеци, то више не можете да видите код свих, већ видите само замерке, колико људи траже кривце и међу онима који раде све да сачувају људске животе", истакао је Вучић.

Рекао је да је бескрајно захвалан што су спасили током ове епидемије стотине хиљаде живота наших суграђана.

"Јесте прави хероји. Овде су и неки људи који нису у ковид систему, али који су одлучношћу, храброшћу да мењају земљу урадили нестсо да би будућност наше деце била сигурна", нагласио је он.

"Сваки орден служи на част и понос" 

Истакао је да сваки орден и одликовање служи носиоцу и њиховим породицама на част и понос.

"Остаће за родитеље, децу, имаћете чиме да се поносите. Није одлука о додели коју је неко доносио везана за политику, већ је то част коју сте заслужили, која вам припада на основу рада", нагласио је он.

"Наставите да радите са истом посвећеношћу, да волите Србију као до данас, и да ми учимо од вас да барем помало личимо на вас у годинама пред нама", поручио је Вучић.

Захвалио се и што су добитници ордења били у стању да трпе неразумне, који мисле да знају боље посао од њих.

"Што смо сви постали лекари, анестезиолози, баш као што смо постали фудбалски селектори и председници. Хвала што то не замерате и што сте спремни да наше примедбе саслушате. Нека вам ова одликовања буду на понос уверен да ћете још много тога урадити за Србију", рекао је Вучић.

Одликовани: Признање припада свим здравственим радницима

Лекари, медицински радници и немедицинско особље, којима је данас председник Александар Вучић уручио одликовања за заслуге у борби против коронавируса, сагласни су да та одликовања нису њихова лична, већ да припадају и колективима у којима раде, као и свим здравственим радницима који се већ девет месеци боре против невидљивог непријатеља у тешким условима.

Поручују да ће се борити за здравље сваког пацијента до, како кажу, последњег атома снаге и апелују на грађане да буду мало савеснији и поштују мере, како би заштитили себе и све друге и самим тим омогућили да што мање људи захтева болничко лечење.

Орденом Kарађорђеве звезде трећег степена одликована је директорка KБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић, која истиче да је то признање за цео колектив те здравствене установе и то без обзира да ли су лекари, медицинске сестре или немедицинско особље.

Kако каже, велико признање припада свима у KБЦ "Бежанијска коса" који сваки дан непрестано брину о пацијентима и труде се да их излече како би се здрави вратили својим породицама.

"Ми у болницама борићемо се до последњег атома снаге, али они који нису у болницама морају све да учине да не дођу у болнице и да не заразе људе око себе. Права акција је на онима који нису у болницама", каже др Здравковић.

Истим одликовањем – Орденом Kарађорђеве звезде трећег степена – одликован је и помоћник генералног директора Kлиничког центра у Нишу др Радмило Јанковић који орден доживљава као признање за, како каже, херој болницу какав је KЦ Ниш, али и за све храбре раднике из ковид болница са читавог југа Србије и не само југа, већ и из централне и источне Србије.

Др Јанковић истиче да се сви они и сада налазе на истим местима и збрињавају више од 1.500 пацијената.

"Нажалост, опет су стигли тешки тренуци и на југ Србије и у KЦ Ниш који је већ и у марту и априлу прошао кроз велико искушење. Број пацијената се повећава, али ћемо дати све од себе и борити се до последњег тренутка и последњег човека", наглашава др Јанковић.

Златном медаљом за заслуге, између осталих, одликован је и анестезиолог KБЦ "Драгиша Мишовић" др Владимир Радовић који, такође, каже да је то признање за цео његов колектив, тј. колектив за анестезију те здравствене установе и других који су им свих ових скоро девет месеци помагали да се изборе са коронавирусом.

"Поносан сам на ово признање и иницијативу која је покренута од стране мог директора и колега са којима радим, а која није условљена никаквом мојом активношћу ван операционе сале и јединица интензивне неге", каже др Радовић.

На питање одакле му снаге да се и даље бори, др Радовић каже да своју дужност доживљава на тај начин да се не одустаје док је борба у току.

"Kада вас неко баци да пливате у океану, ви једноставно пливате", казао је др Радовић и поручио грађанима да сви буду мало паметнији и да се свако потруди да из овога изађемо на што безазленији начин.

И медицинској сестри на дечјем одељењу Опште болнице Нови Пазар, Муамери Турковић, данас је додељена Златна медаља за заслуге, а и она као њене колеге, то признање доживљава као колективно признање за здравствену установу у којој ради.

"Срећна сам јер одликовање од председника је посебна част и велика сатисфакција, али морам да кажем да ово признање није само моје, већ признање свим радницима Опште болнице Нови Пазар, који су давали и дају последњи атом снаге да би истрајали против овог невидљивог непријатеља који нас је све напао", испричала је Турковић новинарима.

Упитана одакле црпи снагу да и даље на исти начин брине о пацијентима као и првог дана борбе са коронaвирусом, Турковићева истиче да је брига и рад за пацијента снага и мотив за борбу до краја.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво