Читај ми!

Прича РТС-а о породиљи која је сама себи плаћала доприносе добила судски епилог

Пре нешто више од годину дана, новинарка РТС-а Сунчица Максимовић је направила причу о породиљи која је сама плаћала доприносе како би је послодавац пријавио, а онда је ипак добила отказ. Суд је донео одлуку да је реч о дискриминацији, а тужбу је поднела повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да је раскид радног односа са трудном женом директна и недвосмислена дискриминација на тржишту рада.

"Поред отказа, видели смо да се ради и о уцени. У питању је био бланко отказ. Госпођа Пешовић је морала сама да уплаћује доприносе и да враћа новац послодавцу. Није била у могућности да обавља редовне лекарске прегледе иако на то има право. Ово је директна дискриминација на основу пола. Само су жене те које могу одсуствоати због трудноће", каже Јанковићева.

Сматра да је првостепена пресуда Вишег суда снажна подршка.

"То је охрабрујуће за нашу институцију и нисмо се двоумили ниједног минута. РТС је објавио причу ујутру, ми смо поподне били код госпође Пешовић да добијемо сагласност за вођење такозване стратешке парнице", каже Јанковићева.

Наводи да је превише послодаваца који крше закон и да пресуда шаље поруку да може да се направи друштво владавине права и правде у којем се поштују сви закони.

"Јако је добро што смо добили на првом степену парницу. У току је писање одговора на жалбу. Видећемо шта ће одлучити Апелациони суд, али било би драгоцена пресуда која би слала поруку. што и јесте циљ стратешких парница", објашњава Јанковићева.

Истиче да није ни добро ни корисно говорити да све институције не раде свој посао.

"Ми смо се обратили и писаним путем ПИО фонду и министарству да предузме мере јер треба извршити контролу шта се десило и како је могуће да једна институција може да вас одјави тек тако уназад годину дана", каже Јанковићева.

Истиче да ће подсетити и нову министарку Дарију Кисић Тепавчевић да поступак није завршен.

"Морамо да створимо друштво у којем се плаши онај ко крши закон, а не нормални људи који живе свој живот и раде", наглашава Бранкица Јанковић.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво