Читај ми!

Војска Србије у Нишу представила тенкове Т-72 МС

Војска Србије представила је савремене тенкове Т-72 МС, које нам је донирала Русија. Приказу у нишкој касарни "Мија Станимировић" присуствовали су и председник Александар Вучић, највиши војни званичници, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће тенкови Т-72 МС које смо добили од Русије знацајан помак за нашу копнену војску и да ће допринети већој борбеној готовости Војске Србије.

Вучић је, након приказа савремених тенкова Т-72 МС у нишкој касарни "Мија Станимировић", захвалио Русији и њеном председнику Владимиру Путину на тој донацији.

Председник Србје је рекао да је данас представљено 11 нових тенкова Т-72 МС у Нишу који имају много снажнију балистичку зашститну, то јест оклоп, као и боље управљење односно навигацију.

Подсетио је да смо добили и 10 оклопних возила БРДМ2 и додао да ће Србији бити испоручено из Русије тих оклопњака и тенкова Т-72 МС

Вучић је нагласио да је циљ да још оснажимо нашу војску и позицију војне неутралност, како би могли да одвратимо сваког потенцијалног агресора на нашу земљу.

Могуће додатно увећање плата за војнике

Председник Вучић најавио је данас могућност додатног, ванредног повећања плата за припаднике војске у 2021, поред повећања од пет одсто, које ће добити цео јавни сектор, па и запослени у Војсци.

Вучић је такјође најавио наставак решавања стамбеног питања за припаднике служби безбедност, по још бољим условима од досадашњих.

Казао је да је много тога на боље промењено у Војсци Србје у претходних неколико година, као и да много очекује од новог министра одбране Небојше Стефановић у наредном периоду.

"Увек имамо одлив људи због нижих плата него у привреди и на другим местима, гледаћемо да направимо ванредно повећање плата посебно за војнике, разводнике, десетаре, као и подофицире, да оснажимо њихову мотивацију да остану у војсци, као и давање и обезбеђивање стамбеног простора под најповољнијим могућим условима", напомиње Вучић.

Изразио је задовољство борбеношћу припадника наше војске и свима који се труде да сачувају углед српске војске и који су у нелаким условима остајали ту и били на бранику своје отаџбине.

"Очекујемо да већ у току 2021. осим оних пет одсто, које ће добити сви у јавном сектору, за саме војнике обезбедимо већа примања, а да ли ћемо успети у овим тешким условима ковида и економске кризе у свету, надам се да хоћемо. Рачунице до данас показују да хоћемо", нагласио је Вучић.

Каже да ће се и даље борити за даље снажење наше војске и људског фактора.

Навео је да је много урађено на опремању и наоружавању војске, "од ловаца, мигова, орлова, супергалебова, хеликпетера Ми35, Ми17 , Х145...".

Остаје, додаје, да купимо још противоклопног оружја, а разматрамо и оно што је од кључног значаја, а то су оптоелектронска средства за ометање туђих деловања.

"Не само да ми њима не допустимо да нас виде, већ да први реагујемо. Први пут смо увели дронове у војску нароужане бомамба, који су за офанзивна дејства", напоменуо је Вучић.

Како је рекао, када то решимо можемо да кажемо да нам је војска апсолутно припремљена и да можемо да се заштитимо од сваког агресора.

Боцан-Харченко: Почетак нове фазе војно-техничке сарадње

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изразио је у Нишу задовољство што се, каже, стабилно реализују планови у уговори између Русије и Србије и додао да ће две земље наставити сарадњу у војној и војно-техничкој сфери.

"Увек смо презадовољни када су наша сарадња и плодови наше сарадње видљиви као што су данас", рекао је Боцан-Харченко.

Наводи да је Русија задовољна што се узастопно, стабилно реализују планови и уговори између председника Србије и Русије, у свим областима, као и у овом који се односи на даје јачање војне способности Србије.

"Неутрални војни статус највише је цењен када може сам себе да штити", поручио је Боцан-Харченко.

Како је рекао, ово није крај сарадње, већ почетак нове фазе у војној и војно-техничкој сфери Србије и Русије.

"Русија ће радо наставити испоруке и оклопних возила и других врста наоружања да Србија уцвршћује суверенитет, неутрални статус и независностонст, неотуђиви део сваког суверенитат што ми поштујемо", рекао је Боцан-Харченко.

Приметио је да је данас на приказу у Нишу могло да се види и српски производ, самоходна хаубица "Нора", која је, како је истакао, врхунски атриљеријски систем, на веома високом технолошком ниову.

"Задовољни смо да Србија, уз развој војно-техничке сарадње са Русијом, на најбољи могући начин развија своју индустрију, привреду и војно-техничку производњу", рекао је Боцан-Харченко.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво