Читај ми!

Потписан уговор о изградњи и обнови Клиничког центра Војводине

Министар здравља Златибор Лончар и извршни директор Конзорцијума "Ге-Ха Холдинг" Грегор Јернејц потписали су уговор о изградњи и реконструкцији Клиничког центра Војводине.

После више година паузе, Клинички центар Војводине биће реконструисан.

Доградња ламела Б и Ц Ургентно дијагностичког центра, обухвата површину већу од 33.000 хиљаде квадрата, на којој ће се налазити хируршки блок са 16 операционих сала, јединице интензивне и полуинтензивне неге и стационар са укупно 348 кревета.

Вредност радова је 28,5 милиона евра. За извођача радова изабран је Конзорцијум "Ге-Ха Холдинг" из Љубљане и Делта Инжењеринг из Београда.

Извођач има рок од 29 месеци за завршетак радова. Уговор су у Влади Србије потписали министар здравља Златибор Лончар и извршни директор Конзорцијума Грегор Јернејц.

Потписивању уговора са изабраним извођачем радова у Влади Србије присуствовала је и премијерка Ана Брнабић, као и шефица Регионалног представништва ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је  да је потписивање уговора са извођачем радова на реконструкцији и изградњи КЦ Војводине важан тренутак за даље јачање српског здравства, што је један од приоритета владе.

"Дуго смо радили на овоме. Хвала ЕИБ који прате улагања у здравствени систем Србије, што су радили са нама да дођемо до овог уговора. Радујем се дану када ћемо поставити камен темељац, надам се да ће то бити за 30 до 45 дана, када се испуне сви услови", рекла је Брнабићев након потписивања уговора.

Брнабићева је истакла да је улагање у реконструкцију и изградњу КЦВ део већег циклуса улагања у здравство, покренуто 2015. године као пројекат "Милијарда евра у здравство Србије".

Подсетила је да су завршени радови у КЦ Ниш, који је, каже, први икада завршен клинички центар у историји Србије, инвестиција која је била вредна 53 милиона евра.

У току је реконструкција и доградња Клиничког центра Србије, и надам се да ћемо крајем 2021. моћи да отворимо потпуно нови КЦС, рекла је Брнабић и додала да се ускоро очекује тендер за реконструкцију и доградњу КЦ Крагујевац.

Она је рекла да је урађено скоро 80 објеката примарне здравствене заштите, домови здравља и амбуланте, за шта је издвојено 16 милиона евра, а да су у току радови на изградњи шест домова здравља, вредних 15 милиона.

Такође, преко 202 милиона евра до сада је уложено у опште болнице и здравствене центре широм Србије, од којих су у неким радови у току, као и више од 300 милиона евра у изградњу клиника и специјализованих болница, попут Тиршове, КБЦ Земун, "Др Драгиша Мишовић", фаза 1 Ургентног центра.

"Захваљујући свему томе можемо да збринемо све пацијенте, пре свега, ковид, али и да се боримо за не ковид пацијенте. Скоро све здравствене установе које смо подигли, послужиле су да имамо добар одговор на ову пандемију, јер су послужиле као ковид болнице", рекла је Брнабић.

Подсетила је да су у току радови на изградњи две ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, у које је уложено 80 милиона евра.

"Све то, без опреме и специјализација, и из тога се види колики је фокус на здравство и његово јачање. То остаје један од три кључна приоритета владе", поручила је Брнабићева и додала да је уговор "добар сигнал сто ће тек следити".

Грађани Војводине добиће модеран клинички центар

Са изградњом Клиничког центра Војводине сви грађани покрајине добиће боље услове лечења и модеран клинички центар какав и заслужују, изјавила је шефица Регионалног представништва ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре.

Каже да је вредност уговорених радова 28,5 милиона евра, као да су та средства део већег и свеобухватнијег пројекта вредног 200 милиона евра на који се ЕИБ обавезала још 2006. године.

"Србија је прва земља у коју смо почели да улажемо у здравствени сектор у овом делу Балкана и драго нам је што је Србија утолико боље и спремније дочекала ову епидемијску кризу".

Негре је истакла да у ово време сваки нови болнички кревет значи један нови спашен живот.

Навела је да је ЕИБ до сада помогла рехабилитацију и модернизацију 20 регионалних општих болница у градовима широм Србије, што је такође допринело да се здравствени систем боље избори са кризом.

"Улагали смо и у модернизацију производње вакцина у Институту Торлак који је важан стуб за развој вакцина у овом делу Балкана", додала је Негре.

Лончар: Радови на Клиничком центру Србије према планираној динамици

Радови на Клиничком центру Србије теку према планираној динамици без обзира на епидемиолошку ситуацију са вирусом корона, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и изразио наду да ће тако бити и са радовима на реконструкцији и доградњи Клиничког центра Војводине (КЦВ) који би требало ускоро да почну.

Лончар је после потписивања уговора са извођачем радова на КЦВ, рекао да је договорено да радови на том објекту почну у најкраћем року, а да се заврше за 29 месеци, уз евентуално мање пробијање рокова због епидемиолошке ситуације.

Нагласио је да радови у Новом Саду неће успорити изградњу КЦС и да су извођачи, који су исти за оба пројекта, обећали да ће имати довољно радника.

''Неће бити преласка радника из Београда у Нови Сад, осим неколико инжењера који ће се укључити због искуства које имају на пројекту КЦС'', рекао је Лончар.

Додао је да су извођачи, конзорцијум "ГХ Холдинг" и фирма ''Делта инжењеринг'' до сада показали да су способни да испуне преузете обавезе и обезбеде довољно радника.

"Наш посао је да то испратимо, проверимо и спроведемо, а како ствари стоје, не би требало да буде никаквих проблема'', навео је министар.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво