Читај ми!

Како изгледа крипта где је сахрањен патријарх Иринеј

Крипта у храму Светог Саве се састоји из два дела: Цркве Светог кнеза Лазара, који је литургијски део, и гробнице која се налази иза олтара, где је сахрањен патријарх Иринеј. Завршена је 2016. године. Професор Горан Јовић са Факултета ликовних уметности каже за РТС да је крипта која се налази испод централног наоса храма формирана након поновног покретања радова.

Горан Јовић каже за РТС да је идеја о крипти осмишљена да постоји у оквиру храма од самих пројектаната храма професора Несторовића и Дерока.

"Првобитна идеја је била да буде далеко мања. Оно што данас постоји у делу крипте је део старе гробнице који је формиран грађевински постављањем камена темељца 1939. године, а након поновног обнављања радова који је покренуо патријарх Павле 2001. године формирана је крипта која се налази испод централног наоса храма", наводи Јовић.

Крипта је првобитно имала намену да постане део музеја СПЦ.

"Простор иза олтара и гробница је специфична по томе што ће ту бити похрањени земни остаци наших будућих патријараха или великана које ће имати наша црква и народ", рекао је Jовић.

Нова крипта патријараха, како се назива, јесте, наводи, повезана са делом централне крипте са два улаза.

"Тематиком живописа су насликане представе које говоре о распећу и страдању Христовом", наводи Јовић.

Патријарх Иринеј је, додаје, био врло присутан у самом процесу рада.

"Осликавање крипте је почело конкурсном изложбом и након те изложбе се ушло у разраду скица и цртежа који су касније резултирали осликавањем", истакао је Јовић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво