Читај ми!

Хор "Бранко" опростиће се од патријарха Иринеја, кажу да је био њихов трећи диригент

Црквено-певачка дружина "Бранко", хор основан при Нишкој епархији пре 133 године, певаће сутра на сахрани патријарха Иринеја. За чланове хора то је посебна част али и дужност, будући да је с њима сам патријарх, док је боравио у Нишу као владика, имао готово очински однос.

Много успомена и поштовања према великој подршци тадашњег владике нишког. Уз његов благослов хор је стасавао, стварао и чувао традицију.

"Све време је пратио наш развој, ми смо почели као четири пет певача подмлатка, кад смо дошли овде била је једна група скромних, старијих људи, који су све време одржавали традицију хора. Велико поверење благопочившег владике, односно патријарха Иринеја нам је давало посебан подстрек", истиче Емилија Радмиловић из хора "Бранко". 

Сам патријарх одликовао је хор Орденом Светог Саве другог степена, а певали су на устоличењу двојице патријарха – Павла и Иринеја. Јутрошња литургија и сутра на сахрани су посебни наступи.

"Он је наш почасни председник и ми смо се сви тако осећали, могу слободно да кажем трећи диригент хора 'Бранко', волео је када ми запевамо и световне и духовне композиције, тако да заиста, заиста је волео овај хор, а и хор 'Бранко' је волео њега", наводи члан хора Лука Терзић.

"Сви смо га гледали као оца, неког ко је ту био за нас, који је увек слушао шта ми хоћемо да кажемо, много је значио у нашим животима", додаје Андреј Цинцаревић. 

Захваљујући свом квалитету, хор је певао широм света, од 2009. године под покровитељством патријарха хор "Бранко" је домаћин међународног фестивала духовне музике "Музички едикт".

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво