Читај ми!

Преминуо рашчињени владика Артемије

Рашчињени епископ Артемије, који је некада био на челу Епархије рашко-призренске, преминуо је у 85. години, преносе медији.

Према писању Радија КиМ, Артемије је преминуо од последица коронавируса, а био је слабог здравственог стања. 

Он је 18. новембра примљен на инфективно одељење у Ваљеву, а преминуо је у санитету током транспорта за Београд због погоршаног стања.

Артемије (Радосављевић) је рођен у селу Лелић. Свети Јустин Поповић га је замонашио након завршетка богословије 20. новембра 1960. године у манастиру Ћелије.

По завршетку Теолошког факултета у Београду, уписао је последипломске студије у Атини, где је са успехом одбранио докторску дисертацију. Потом се повлачи у манастир Црна Река, где проводи тринаест година.

Изабран је за епископа рашко-призренског у мају 1991. године.

Свети архијерејски синод Српске православне цркве је 13. фебруара 2010. привремено разрешио епископа Артемија од управљања Рашко-призренском епархијом. Разлог је био испитивање финансијско-материјалног вођења послова те епархије.

Поред тога на терет му се стављало да је незаконито отуђио имовину Српске православне цркве тако што је је једном Албанцу продао пословни простор за 150.000 евра.

Свети архијерејски сабор СПЦ је на редовном пролећном заседању 2010. године разрешио и умировио епископа Артемија. Епископ Артемије је задржао владичански и архијерејски чин, али без права управљања епархијом.

Од јуна 2010. живио је у манастиру Шишатовац на Фрушкој гори. Одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 19. новембра 2010, одузет му је епископски чин, и враћен је у чин обичног монаха.

Упркос томе што му је одузет епископски чин, монах Артемије се представљао као "епископ рашко-призренски у егзилу".

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је 25. маја 2015. позвао на јединство. Након негативног одговора, Сабор га је изопштио 28. маја 2015.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво