Читај ми!

Митрополит Порфирије: Придржавајте се противепидемијских мера и савета струке

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије апеловао је на све вернике који ће долазити у Храм Светог Саве да се опросте од патријарха Иринеја, као и сутра, на његову сахрану, да се због пандемије коронавируса придржавају свих епидемијских мера и савета струке.

Митрополит Порфирије је изјавио Танјугу да се тело патријарха Иринеја већ налази у Храму, који ће, како каже, бити отворен све до девет часова у недељу ујутру, како би верници могли да дођу и одају почаст и узму последњи благослов на земљи од његове светости.

Подсетио је да Света литургија сутра почиње у девет часова, а након тога ће се служити и опело.

У Храму Светог Саве, где се налази тело патријарха, биће само епископи који ће служити литургију и свештенство, а народ ће, објашњава, улазити у мимоходу са адекватним растојањем и пролазиће поред одра где ће моћи да искаже почаст и поштовање.

"Може да се застане неколико тренутака, да се упути молитва Господу и онда свако треба да изађе из храма. Испред храма ће бити постављени видео-бимови и народ ће моћи да на тај начин учествује у литургији, да се сви заједно помолимо Богу за мир у свету и за упокојење душе нашег патријарха", рекао је митрополит Порфирије.

Митрополит је истовремено апеловао, односно то пренео као захтев да сви дођу са маскама, а ако је неко не буде имао, добиће је од обезбеђења које је задужено за организовани дочек народа.

"Црква апелује на све вернике да се у потпуности придржавају свих епидемијских мера, јер свака реч је сувишна да би нас убедила колико је ситуација заиста озбиљна", поручио је митрополит.

Тело упокојеног патријарха биће положено у крипту, а због околности ту ће бити присутни само епископи и свештенство.

У Храму ће бити и државни врх Србије, али и Републике Српске и Црне Горе.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво