Читај ми!

Саучешћа и реаговања поводом смрти патријарха: Био је глас разума и дијалога

Поводом смрти патријарха Иринеја, саучешће Синоду СПЦ, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве упутили су званичници Србије и региона, амбасадори као и политичке партије.

Патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у 91. години у ковид болници ВМЦ "Карабурма" од последица коронавируса.

Председник Србије Александар Вучић опростио се на свом Инстаграм профилу од патријарха српског Иринеја. 

"Част ми је била што сам Вас познавао. Такви као Ви никада не одлазе...", написао је Александар Вучић на Инстаграму уз фотографију патријарха Иринеја. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министри упутили су телеграме саучешћа Српској православној цркви и Светом архијерејском синоду. 

Брнабић: Патријарх симбол слоге српског народа 

"Напустио нас је човек који је био симбол духовног јединства и слоге српског народа, који је у најтежим тренуцима увек био уз народ и вернике. Остаће у нашим мислима и срцу као патријарх дубоке вере и велики исповедник православља, велики борац за државне и националне интересе и чувар хришћанске вере и традиције", наводи се у телеграму премјерке Ане Брнабић.

Истакла је да ће нам недостајати његова духовна снага, смиреност и мудрост која је свима нама давала снажан подстрек у ономе што радимо за нашу земљу и све грађане Србије. 

"У данима који долазе, надам се да ћемо сви заједно наћи снаге и вере да наставимо снажно да се боримо за боље сутра наше земље", навела је премијерка у телеграму. 

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је  саучешће Синоду СПЦ, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве, поводом смрти патријарха српског Иринеја.

"Са великом тугом примила сам вест о упокојењу Његове светости архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског господина Иринеја. Његов одлазак дубоко је погодио Српску православну цркву и читав српски народ, који је у њему препознавао оличење хришћанске благости и људске снаге", навела је Гојковићева.

Она је додала да нас је патријарх Иринеј задужио својим непрестаним залагањем и сталном бригом за добробит, потребе и интересе нашег народа.

Губитак за српски народ и светско православље 

Председник Скупштине Ивица Дачић навео је да је патријарх био духовник српског народа који је снагом своје вере био ослонац духовних вредности и узвишених људских дела у изазовним временима у којима живимо.

"Патријарх је у тешким временима био глас разума и помирења, симбол љубави, праштања и хришћанског морала. Његова смрт је губитак, не само за српски народ већ и за светско православље. Оставио нам је у аманет да чувамо и негујемо светосавски дух нашег народа и да га бранимо од будућих искушења. Памтићемо га по његовој мудрости и правдољубивости, а сећање на њега подстицаће на спознају истинских вредности за које се и сам залагао – мир, међусобно уважавање, саосећање и људскост. Српска православна црква је добила још једног заступника на небесима, а његова духовна посвећеност нек увек остане међу нама", написао је Дачић у телеграму саучешћа. 

У одлучујућим моментима је стајао уз своју државу и народ 

Министарка за рад Дарија Кисић је у телеграму саучешћа истакла да су Српска православна црква, њени верници и сви грађани Србије остали без великог човека, духовника и заштитника православља. 

"Као и Свети Сава, у одлучујућим моментима је стајао уз своју државу и народ, залажући се за државне и националне интересе. Трудољубивим напорима делао је на обнови храмова, манастира и црквеног живота, посебно дајући допринос завршетку радова на Храму Светог Саве", истакла је министарка правде Маја Поповић.

Министар финансија Синиша Мали упутио је саучешће Светом синоду, архијерејима, монасима, свештеницима и верницима Српске православне цркве поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.

"Поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја, у своје име упућујем Вам изразе најдубљег саучешћа. Ову вест сам примио са најдубљим жаљењем, јер смрт Његове светости представља ненадокнадив губитак за цео српски народ. Он је био глас разума и толико неопходног мира, посебно у тешким временима са којима се суочавамо. За њега је кључ опстанка српског народа било јединство и веровао je у крајњу победу добра, победу над недаћама. Веровао је у бољу Србију. Божја искра којом је зрачио никада неће бити заборављена", навео је министар Мали. 

Речи саучешћа упутили су министри Анђелка Атанасковић, Бранислав Недимовић, Александар Вулин, Бранко Ружић, Марија Обрадовић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, Милан Кркобабић наводећи да је заслужио наше трајно поштовање и сећање.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић упутио је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти патријарха српског Иринеја. 

Показивао је пут мира, правде и мудрости 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да је одласком патријарха Црква изгубила великог молитвеника и истинског пастира свог народа, а грађани Републике Српске и великог пријатеља.

Патријарх Иринеј је, истиче Додик, са грађанима Републике Српске делио и добро и зло откако је ступио на патријаршијски трон. 

Саучешће је упутила и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Истакла је да је патријарх Иринеј верујућем народу и свештенству и у тешким и изазовним временима, показивао пут мира, правде и мудрости.

Ђукановић: Са жаљењем сам примио вест

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је поводом смрти Његове Светости патријарха српског Иринеја изразе саучешћа Синоду Српске православне цркве, свештенству, монаштву и верницима СПЦ.

"Са жаљењем сам примио вијест о смрти Његове Светости патријарха српског Иринеја. Упућујем изразе саучешћа Синоду Српске православне цркве, свештенству, монаштву и вјерницима СПЦ. Молим вас да моја саосјећања пренесете и његовим најближима", поручио је црногорски председник.

Mандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић упутио је речи саучешћа, напомињући да је поглавара СПЦ одликовала мудрост, скромност и посвећеност Богу и људима. 

"Са тугом сам примио вијест о упокојењу Његове светости патријарха српског господина Иринеја. Био је велики човјек који је у тешким временима чувао Цркву и чврсто држао њено кормило. Одликовали су га мудрост, скромност и посвећеност Богу и људима. Вјечан помен", написао је Кривокапић на Твитеру

Председник Нове српске демократије и један од лидера црноборског Демократског фронта Андрија Мандић, у саучешћу СПЦ  наводи да је ту вест примио као о губитку најближег.

Саучешће су упутили и председник Покрета за Промјене Небојша Медојевић и Милан Kнежевић један од лидера Демократског фронта у Црној Гори.

Чен Бо: Српски народ изгубио величанственог човека

Амбасадорка Кине Чен Бо изразила је дибоко саучешће Српској православној цркви, верницима и грађанима Србије због смрти патријарха Иринеја.

"Трагична је вест да је Његова светост патријарх српски г. Иринеј јутрос преминуо. Српски народ изгубио је величанственог човека у овој тешкој години. Изражавам дубоко саучешће Српској православној цркви, верницима и свим грађанима Србије. Нека почива у миру", написала је она на Твитеру

Годфри: Био је надахнуће небројеним поклоницима

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изразио је саучешће поводом смрти патријарха Иринеја.

"У име Сједињених Америчких Држава, изјављујем искрено саучешће и дубоко жаљење због упокојења патријарха Иринеја. Својом преданошћу вери, Цркви и њеним верницима био је надахнуће небројеним поклоницима. Покој му души и нека почива у миру Божјем", написао је амбасадор Годфри на Твитеру

МСП Грчке: Смрт важног духовног вође српског народа

Министарство спољних послова Грчке изразило је дубоко саучешће Српској православној цркви, верницима и грађанима Србије због смрти патријарха Иринеја.

"Дубоко смо растужени због смрти Његове Светости Патријарха српског Иринеја, важног духовног вође српског народа. Изражавамо најискреније саучешће Српској православној цркви и ожалошћеним православним Србима", наводи се у саопштењу Министарства на Твитеру.

Свети синод Грчке православне цркве упутио је телеграм саучешћа Светом синоду СПЦ у коме наводи да је патријарх Иринеј "целу деценију као веома способан поглавар водио свету српску Цркву".

"Учествујући целим срцем у жалости сестринске српске Исусове Цркве, од срца желимо да спаситељ наш Исус Христ који влада животом и смрћу постави његову душу међу праведнике и међу свеце и нека покаже наследника какав је био он", порука је у телеграму који је потписао патријарх атински и целе Грчке Јероним Други, а пренео портал Грчке православне цркве.

Саучешће Фабриција и Вархељија

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици упутио је саучешће православним верницима поводом смрти патријарха Иринеја.

"Целокупној православној заједници у Србији у своје лично име и у име ЕУ желим да изразим најискреније саучешћа због смрти патријарха Иринеја", рекао је Фабрици новинарима у Београду. 

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изразио је саучешће српском народу. 

"Моје саучешће народу Србије који тугује због упокојења патријарха Иринеја. Нека почива у миру", написао је Вархељи на свом Твитеру.

Инцко: Верски поглавари остају у срцима и након смрти 

У телеграму високог представника у БиХ Валентина Инцка верницима и свештенству СПЦ наводи се да "верски поглавари остају у срцима верујућег народа и након смрти".

"Речи патријарха Иринеја изречене са олтара одзвањаће дуго у срцима и душама православних верника који су се напајали његовим речима", наводи се у телеграму високог представника.

У саопштењу објављеном на сајту ОХР се истиче да је Инцко имао прилику да се у више наврата сретне се патријархом Иринејем са којим је поред осталог разговарао и о враћању зграде Економског факултета у Сарајеву Српској православној цркви.

 САНУ: Патријарх је нудио утеху и разумевање међу људима

Српска академија наука и уметности упутила је Светом архијерејском синоду СПЦ изразе најдубљег саучешћа.

"У свим недаћама кроз које пролазимо, а ова година је својом трагиком некако посебна у тим недаћама, Његова Светост, наш Патријарх је својом мудрошћу нудио утеху и разумевање међу људима. Његов лик остаће дубоко урезан међу свима нама. Српска академија наука и уметности је према блаженопочившем Патријарху увек гајила изразито поштовање, препознајући у његовој личности симболику представљања читаве СПЦ као вишевековног духовног заточника нашег народа и историјског чувара његових институција", наводи се у поруци САНУ.

У поруци коју је потписао председник САНУ Владимир Kостић, академици наводе да је била "привилегија и охрабрење налазити у блаженопочившем Патријарху пажљивог, мудрог и добронамерног саговорника".

Радојичић: Човек из народа, увек тежио компромису

Градоначелник Београда Зоран Радојичић придружио се "свим православним верницима који у овом тренутку оплакују нашег духовног вођу и пастира српског народа".

"Цео наш род, где год се налазио широм света, дубоко је погођен због губитка мудрог, благог и одмереног духовника. Нажалост, допало му је, као и многим српским патријарсима у прошлости, да нам буде водиља и ослонац у тешким тренуцима по све нас. Патријарх Иринеј се и у тој улози снашао на својствен и изузетан начин, као што је то чинио на свим ранијим звањима и функцијама, посебно оним педагошким и професорским. Био је човек из народа, помирљив, увек је тежио компромису и међусобном разумевању", рекао је Радојичић.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да му је част што је познавао патријарха Иринеја и што је био његов савременик, додавши да је био "један и јединствен".

Он је на свом Фејсбуку поводом смрти поглавара СПЦ написао да ће историја показати колико је патријарх Иринеј урадио за српску цркву, Србију, српски народ, нашу културу, духовност и Косово.

Бугарски патријарх упутио саучешће СПЦ

"У име Светог синода Бугарске православне цркве и у наше име прихватите наше најискреније братско саучешће због неочекиване смрти Његове Светости Патријарха Иринеја", написао је бугарски патријарх Неофит у писму, преноси бугарска агенција БТА.

Бугарска патријаршија је такође изразила саучешће поводом смрти српског патријарха Иринеја.

"Нека Бог опрости Његовој Светости Патријарху српском Иринеју! Нека његово сећање буде вечно и благословено!", наводи се у писму.

Увек спреман да саслуша и посаветује 

"Мудар, стрпљив и благ је био патријарх наш Иринеј. Увек спреман да саслуша и посаветује, помири и ка добру и Богу усмери јер 'у тами сјаје видело праведницима од доброга, милостивога и праведнога' наведено је у телеграму Савеза јеврејских општина Србије. 

Телеграм саучешћа упутила је и Католичка црква у Србији, која наводи да су са жаљењем и дубоким хришћанским болом примили вест о упокојењу патријарха Иринеја.

"У овим тешким временима великих искушења његово упокојење представља ненадокнадиви губитак не само за сав верни православни народ већ и за Католичку цркву и све нас који смо га познавали и искрено поштовали", наводи се у телеграму који потписује председник Међународне бискупске конференције Светог Ћирила и Методија, Ладислав Немет.

Додаје се и да је и сам папа Фрања ценио патријарха Иринеја назвавши га великим патријархом управо због његове љубави према истини, која нам је свима толико потребна. 

Љубљански надбискуп Станислав Зоре у писму саучешћа митрополиту загребачко-љубљанском Српске православне цркве Порфирију , је нагласио да је патријарх Иринеј увек био пун поштовања и да је тежио дијалогу међу хришћанима, саопштила је Словеначка бискупска конференција а преноси словеначка агенција СТА.

Хрватска бискупска конференција изразила је саучешће Српској православној цркви.

Задарски надбискуп Желимир Пуљић, изразио је, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ХБK, хришћанско саучешће и молитвену солидарност Светом синоду, свим митрополитима и епископима СПЦ-а, свештенству, монасима и монахињама и свим верницима Српске православне Цркве.

Надбискуп бечки, кардинал Kристоф Шенборн, упутио је саучешће у којем је изразио дубоку погођеност.

"Жалим због упокојења једног од великих православних патријарха, уједињен сам у молитви са Српском православном црквом и српским народом који оплакује смрт патријарха Иринеја", написао је кардинал Шенборн.

Бискупи Бискупске конференције Босне и Херцеговине упутили су саучешће Српској православној цркви и свим њеним верницима.

"Посебно молимо за све које је Господин позвао к себи, а међу њима посебно за његову светост патријарха Иринеја који му је верно служио водећи Српску православну цркву у времену бројних изазова", поручили су из бискупи, преноси Kликс писање Kатоличке новинске агенције.

Пуповац: Патријарх допринео историјској улози СПЦ у Хрватској

Председник СНВ и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац изјавио је у Загребу да је патријарх Иринеј "снажно допринео обнови активности, деловања и историјске улоге СПЦ у Хрватској, залажући се да се дијалог између православних и католика унапреди што је год више могуће".

Пуповац је након помена оржаног патријарху Иринеју у Саборном храму рекао да ће преминули поглавар СПЦ Србима у Хрватској остати у, како је навео, знатном сећању због тога што је он један од патријараха који је највећи број својих посета посветио Србима у Хрватској.

Саучешћа реис-ул-улеме Исламске заједнице у БиХ и београдског муфтије 

Поводом смрти патријарха српског Иринеја, реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Kавазовић упутио је писмо саучешћа Српској православној цркви.

"У своје име и у име Исламске заједнице у Босни и Херцеговини упућујем вам изразе свога саучешћа", наводи се у писму Kавазовића које је објавио портал исламсказаједница.ба.

И муфтија београдски Мустафа Јусуфспахић изразио је поводом смрти патријарха Иринеја саучешће Српској православној цркви, Синоду, епископима, свештенству и свим следбеницима СПЦ, подсетивши да је са патријархом водио увек искрене разговоре.

"Божји смо и њему се враћамо. Наши разговори су увек били искрени са жељом да се после њих увек боље осећамо", навео је Јусуфспахић на свом Твитер профилу, а уз поруку је поставио фотографију с патријархом.

Изрази саучешћа политичких странака, организација, појединаца 

Изразе саучешћа Синоду и Сабору Српске православне цркве, свештенству, монаштву и свим верницима поводом смрти патријарха Иринеја упутиле су и политичке странке, организације, појединци.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма са тугом констатује да је отишао духовни отац српског православног народа и, како каже, не само српског већ православног народа широм света. 

Демократска странка Србије наводи да је СПЦ која је, каже, за српски народ много више од верске организације, остала без првог међу својим архијерејима у временима која нису лака и оцењује да је одлазак партијарха Иринеја ударац, не само за цркву већ за цео српски народ.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ поручује да успомена на патрајарха Иринеја буде подстрек за јединство српског народа и за очување српског националног бића на територији целе Србије. 

Председник СПО-а Вук Драшковић поручио је да се патријарх српски Иринеј преселио у вечно памћење и захвалност српског народа што је као тихи и неуморни неимар довршио изградњу Храма Светог Саве. 

Покрет Двери истиче да ће патријарх Иринеј остати упамћен као борац за Косово и Метохију у саставу Србије.  

Поводом упокојења у Христу Његове Светости Патријарха српског Иринеја, Народна странка изражава искрено саучешће свештенству, монаштву и верном народу Српске православне цркве. 

Француски хуманитарац Арно Гујон опростио се од преминулог патријарха Иринеја. Он је на друштвеним мрежама написао да је имао част да упозна патријарха СПЦ и да "од његових руку" буде одликован највишим црквеним одликовањем – Орденом Светог Саве првог степена.

"Никад нећу заборавити његове топле речи и тренутак кад ми је рекао "драги пријатељу, брате Арно"... Напустио нас је данас пријатељ, брат, отац, патријарх српски Иринеј, који је цео живот служио Богу, Цркви и људима. Почивајте у миру Ваша светости", написао је Гујон.

Поводом упокојења Његове Светости Патријарха српског Иринеја, Народна странка изражава искрено саучешће свештенству, монаштву и верном народу Српске православне цркве. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво