Читај ми!

Ребић за РТС: Метода борбе против терориста и мафије је различита, али је резултат исти

Директор полиције Владимир Ребић каже за РТС да је полиција током вежбе "Обруч 2020" показала одлучност да се ухвати у коштац са највећим безбедносним изазовима. Указује да је метода коју су припадници полиције користили током вежбе другачија од борбе против мафије, али да је резултат исти. "Вечерас смо победили замишљеног терористу, а победићемо и мафијаше", напомиње Ребић.

Владимир Ребић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је изузетно задовољан оним што је полиција показала на вежби "Обруч 2020", а показала је, како напомиње, вољу, способност и одлучност да се ухвати у коштац са највећим безбедносним изазовима.

"Тероризам је највећи изазов за цео свет, не само за Србију. Имали смо прилику да видимо и готово фантастичну опремљеност наших елитних јединица. Мислим да оваквом манифестацијом могу да буду задовољни и грађани Србије, јер су полицијски слижбеници показали висок ниво посвећености у жељи да се заштити живот грађана. Грађани могу да буду спокојни, а ја као директор да будем поносан", изјавио је Ребић.

Наводи да је метода коју су полицајци током вежбе користили према замишљеном непријатељу другачија од методе којом се боре против мафијаша.

"Али, резултат је исти. Вечерас смо победили замишљеног терористу, а победићемо и мафијаше. Чињеница је да смо у овој години раскринкали 16 организованих криминалних група, да је хапшено 109 чланова тих група, да смо од четири мафијашка убиства расветлили три шаље јасни поруку о намерама да се полиција обрачуна са организованим криминалом и нема двојбе да ћемо у тој борби победити", истакао је Ребић.

Спорадично непоштовање мера

Подсећа да је полиција у време полицијског сата предузимала многе активности да се прописи током ванредног стања спроведу до краја.

"Ми дајемо пуну подршку у овом тренутку свим другим службама које су примарно надлежне у спровођењу прописа које доноси Влада у сузбијању ковида 19. Конкретно од пре два дана смо се ставили на располагање свим инспекцијама на нивоу општина и градова и да са инспекцијама које контролишу објекте у погледу радног времена и услова делатности и ту смо да помогнемо колегама да се мере спроведу до краја. Наше активности су посебно интензивне у ноћним сатима када заједно са инспекцијама обилазимо места где се окупљају грађани", указао је Ребић.

У Србији је, додаје, у претходне две вечери на четири пет места било случајева непоштовања мера.

"Данас смо имали један немио догађај где су два грађана у Новом Саду насрнули на санитарну инспекторку, напали су је и они су ухапшени и сада се налазе у полицијском задржавању. А надам се да ће се одлуком суда у наредних неколико месеци наћи тамо где им је место и неће ометати све оне који се боре да пандемија прође са што мање жртава", напоменуо је Ребић.

На свим местима где се окупљају мигранти полиција ће бити проактивна

Истиче да је полиција била и у Шиду и у Сомбору и Београду и другим местима где се мигранти појављују у већем броју, где на одређени начин врше узнемирење грађана и потенцијално представљају опасност за пандемију.

"Јасна је порука да ће на свим локацијама где долази до окупљања миграната полиција бити проактивна, да ће дежурати и снаге Жандармерије и снаге редовне полиције, да нећемо дозволити да се нико окупља на начин супротан прописима. Да подсетим да је за све мигранте који се налазе у систему да им је обезббеђена медицинска и сва друга заштита и да се они не могу окупљати и реметити живот грађана. Подсетићу да је полиција ту да заштити грађане, и да нема потребе да се било ко други, невладине и друге организације мешају у рад полиције и да покушавају да спроводе правду на неки начин за који они сматрају да је неопходна. Полиција и тужилаштва су ту да спроводе законе и тако ће и бити", истакао је Ребић.

Највећи број миграната су. каже, регистровани у Србији и ону су према апликацијама где су изразили намеру да буду у Србији смештени требало и да буду у камповима, али никако да се окупљају ван кампова.

"Њима је већину времена забрањено да се окупљају на трговима или да на илегалан начин покушавају да пређу границу. Ту је улога полиције да спречи таква окупљања", закључио је Ребић.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво