Читај ми!

Пројекат летелице "Оса" освојио треће место на престижном такмичењу

Студенти Машинског факултета окупљени у тиму "Беоавиа" постигли су још један велики успех. Њихов пројетакт летелице под називом ОСА освојио је треће место на управо завршеном међународном такмичењу "New Flying Competition 2020".

"Беоавиа" је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица, и једини су представници из Србије и Универзитета у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

На "New Flying Competition 2020", које је одржано под покровитељством Ербаса, тим "Беоавиа" је освојио треће место у конкуренцији седам универзитетских тимова из Немачке, Финске, Мексика и Кине, који су се квалификовали у финале такмичења, од укупно пријављених 50 тимова из целог света.

Због пандемије ковида-19, такмчење је, по први пут, одржано у онлајн окружењу. Тимови нису путовали у Хамбург већ су своје пројекте преко видео-стрима представили са спортских аеродрома на територији држава из којих долазе – Беоавија, са аеродрома "Раван", недалеко од Чачка.

Летелица ОСА је пројектована да користи предности вертикалног полетања и слетања, а затим да пређе у хоризонтални лет. Развој авиона са овим карактеристикама је тренд у светској авио-индустрији. Њихова предност је у томе што им за полетање нису потребне велике полетно-слетне стазе, а у лету користе све предности летелица с класичном конфигурацијом.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво