Читај ми!

Градоначелник Бањалуке: Град је једно велико домаћинство, посао никад не престаје

Београд и Бањалука већ дуго сарађују и гаје пријатељске односе, а круна те сарадње је повеља о братимљењу Београда и Бањалуке која ће данас бити потписана. Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке каже за РТС да је та повеља највиши степен сарадње два града. Истиче да Бањалука жели да се развија као један од регионалних центара.

Игор Радојичић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да је природно да Београд и Бањалука на такав начин сарађују. 

"Ми имамо један споразум из 2013. о пријатељству, али ово је највиши могућ степен сарадње два града. Београд има у свом сету побратиме као што су Пекинг, Чикаго, Москва. Ми смо најмањи. Мислим да су осећања најтоплија када је у питању Бањалука", казао је Радојичић.

Србија и РС су, наводи, најближи партнери, трговински и еконономски.

"Има много комуналних теме, културне сарадње, много тема научно-технолошког развоја и запошљавања. Очекујемо да ћемо једну по једну од тих тема даље подизати на виши ниво", нагласио је Радојичић.

Бањалука је, истиче, концептуално главни град РС и жели да се развија као један од регионалних центара.

"За нас су сва интересантна питања која се тичу развој једне метрополе. Данас су стандарди зелени град, паметни град. Бањалука је један од првих градова у региону који има акциони план зеленог града. Припремамо стратегију паметног града", рекао је Радојичић.

Истиче да је град једно велико домаћинство и да се посао никад не завршава.

"Ово је једна степеница у развоју. Београд иа искуства са управљањем отпадним водама, Београд има технолошки парк. Све оно што је добро искуство једног и другог је добродошло", напомиње Радојичић.

Епидемиолошка слика у Бањалуци је, напомиње, знатно погоршана.

"Број новоболелих је троцифрен. Овај талас је неупоредиво јачи него онај први. Јуче је републички штаб донео одлуку о затарању школа, скраћено је радно време појединих услуга. Налазимо се на удару који се јако осетио у здравственим установама. Све већи број људи чека на тестирања. Надамо се да даљи раст неће бити такав да ће доћи до пуцања", указује Радојичић.

Додаје да сеу грађани прилично дисциплиновани и да на отвореном велики број грађана носи маску.

"И даље инсистирамо на примени мера. Још увек има културних манифестација са одређеним распоредом у салама. Још увек се догађају спортске манифестације без публике. Школе су најновија одлука, да се обустави настава у школама. Превентивно се ишло на смањењење контаката", истиче Радојичић.

За неношење маске казна је, каже, ка 100 конвертибилних марака.

"Услужни објекти могу бити и затворени због непоштовања мера", додаје Радојичић.

Бањалука се, закључује, спрема да се идуће године бити кандидат за европску престоницу младих. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво