Читај ми!

Ове године у купусу неће уживати само љубитељи сарме

Исплатива је производња купуса, по којој су познати повртари из Глогоња код Панчева. Имају и своју "Купусијаду" која ће ове године изостати због пандемије. Купци, ипак, неће остати без доброг купуса који је одлично родио.

Живан Антић ће на својој њиви имати око 70.000 килограма купуса. Каже да га ове године због суше није било лако произвести, али свако ко је имао наводњавање сад нема разлога да се жали, јер са ценом од 15 динара на велико и 25 динара на мало може лепо и да се заради.

"Лепо је родио, имам тежину, имам количину, ценом сам задовољан и видећемо колика ће још бити, јер је рано прогнозирати. Тек је кренула продаја,а од 1. До 15. новембра се највише продаје", каже Живан Антић.

Потражња за купусом је велика и Јованка и Винка дневно морају да исеку тону овог поврћа, а викендом се прода и двоструко више.

"Кад се човек уигра није тако тешко. Радимо по потреби, три-четири сата, газда је супер и за то нам плати једну хиљадарку и ми смо задовољне", истиче Јованка Чибеску из Глогоња.

Винка Ђорђеска навикла је на посао и не пада јој тешко.

Живан на својој њиви произведе и 1.000 корена црвеног купуса који је мало скупљи, али и много богатији витаминима.

"Тако да муштерије или добију или купе по једну главицу црвеног који стављају у буре где се кисели и расо буде црвене боје, то се људима тако свиђа и ми то тако практикујемо", истиче Живот.

Тренутни слаб јутарњи мраз и сунчано време током дана погодују купусу, који се препоручује у свакодневној исхрани, јер доприноси јачању имунитета.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво