Читај ми!

Социјалне карте – на корак до увођења после готово 30 година

Србија је на корак до увођења социјалних карата које се најављују готово три деценије. Закон је припремљен и требало би да буде усвојен на следећем заседању Народне скупштине. Већ од наредне године, социјалне карте би требало да најугроженијима олакшају пут до финансијске и сваке друге помоћи, најављују у ресорном Министарству.

Велико имање у селима која се гасе не значи много. Они који још могу да раде труде се да сачувају плодну земљу од пропадања и да се прехране. Наш саговорник, на грађевини заради двадесетак евра дневно, некад ни толико. Без сталног посла и редовних прихода, каже, тешко се састави месец.

"Тражио сам социјалну помоћ, али не одобравају ми. Траже ми земљу под хипотеку, кажу да имам земљу и траже ми да одем у центар да потпишем. Каже, ко има земљу не дају. Иако нико од вас не ради. Јесте, али кажу ви сте радно способни", рекао је Драган Ђорђевић из Доњег Старца код Бујановца.

Олгица Трајковић је рекла да нема паре и да ју је срамота да тражи социјалну помоћ. 

За многе је највећа препрека до тог права више стамбеног простора и земљишта него што закон прописује као услов за социјалну помоћ.

Честа примедба је и да помоћ не стиже увек у праве руке. Коначно решење, уз аутоматско добијање социјалне помоћи без подношења захтева, обимне документације и чакања у редовима, очекује се од уводјења социјалних карата.

"Социјалне карте би могле да дођу на ред тек када се уради читава реформа система социјалне заштите, кад се промени Закон о социјалној заштити, кад се промене закони други који се тичу давања из система. У овој ситуацији ми сада имамо социјалне карте које испадају као да су саме себи циљ, оне су некако представљене у јавности често као нешто што ће чаробним штапићем решити све проблеме у социјалној заштити иако сасвим сигурно то неће бити случај", рекао је Данило Ћурчић из А-11 Иницијативе за економска и социјална права.

Не спори да су социјалне карте потребне и да се предуго чекају, али ће, каже Ћурчић, бити само димна завеса без решавања проблема као што су мали износи новчане социјалне помоћи, све мање издвајање из буџета за социјалу, недовољно запослених у установама и центрима за социјални рад уз све већи број корисника.

"Доста је било критика о томе, тридесет година смо причали о томе, а ево ја сад могу да кажем ми смо већ онако добрано загазили у то и ту више нема повратка. Идемо у неком позитивном правцу да као држава економски јачамо, да можемо на неки начин да повећавамо та права и да будемо сигурни да су они праведно распоређени да су транспарентно распоређени и да људи којима је требало да буде распоређено нису имали тај административни проблем који је, ја мислим, свима онако више преко главе да чекају редове и да доказују да им нешто треба или да траже нешто", навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Закон о социјалним картама биће и зелено светло за укрштање база података Министарства и других институција. А да ли ћемо уз њега добити систем социјалне заштите као у Данској, по угледу на коју су и рађене социјалне карте, видећемо већ од наредне године.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво