Читај ми!

Протест туристичких радника испред Владе, траже помоћ државе

Неколико стотина запослених у туристичким агенцијама из разних крајева Србије окупило се око подне испред зграде Владе Србије како би указало на тежак материјални положај у који их је довела пандемија коронавируса и губљење лиценци за рад. Они су такође властима предали своје захтеве за помоћ.

Туристички радници траже да Фонд за развој, користећи додатна средства само за сектор туризма, захтеве туристичких агенција решава по хитном поступку, са роком одобрења од највише месец дана.

Такође траже хитну и бесповратну финансијску помоћ туристичким агенцијама, која би се, зависно од врсте лиценце, кретала од милион динара за субагенте до пет милиона динара за организаторе путовања са лиценцом А-40.

Следећи захтев тиче се отписа обавеза по основу пореза и доприноса за осам месеци опште помоћи привреди.

Туристички радници траже и нови мораторијум на отплату обавеза банкама са роком од шест до девет месеци, као и одлагање плаћања пореза на имовину предузећа и пореза на добит предузећа за време трајања ванредних околности и ванредних мера, које су још на снази.

Захтевају да се хитно реше проблеми са полисама туристичких агенција за организовање путовања. Посебна помоћ се тражи за туристичке водиче, као самосталну делатност која, како се наводи у захтевима, није препозната у досадашњим мерама државне помоћи.

Kао образложење за овај захтев наводи се то да они месецима живе без било каквих прихода а нема најава да ће својим послом моћи да се баве ни у наредном периоду.

Радници кажу да су се сами организовали и дошли у Београд како би скренули пажњу на своје проблеме.

Једна од радница испред Владе рекла је Танјугу да су се на протест одлучили пошто им на раније захтеве и мејлове упућене надлежнима у Влади Србије нико није одговорио.

Председник Националне асоцијације туристичких организација Србије Александар Сеничић за Танјуг је рекао да је на протест дошао да подржи колеге које су се спонтано окупиле и дошле из разних крајева Србије, из Kрагујевца, Ниша, Новог Сада, Новог Пазара и других места.

"Они су дошли да укажу на катастрофалан положај у коме се налазе и да премијерки и председнику државе предају захтеве за помоћ. То су они исти захтеви које смо већ слали на разне адресе али нисмо добијали одговоре. Очекујемо да ћемо после данашњег скупа ипак добити прилику да са надлежнима озбиљно поразговарамо и спасимо туристичке агенције од пропадања", рекао је Сеничић

Радници су накратко блокирали саобраћај кроз Немањину улицу где се налази зграда Владе Србије, као и испред Скупштине Србије где су такође предали своје захтеве.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво