Читај ми!

Обележено ослобођење Београда у Другом светском рату

Поводом обележавања дана ослобођења Београда у Другом светском рату, у оквиру програма "Дани слободе 2020", данас су положени венци на спомен-плочу црвеноармејцима на Тргу републике и одата пошта страдалима.

Венце су положили представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и представници СУБНОР-а и Руског дома.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је, у име Скупштине града Београда, честитао свим грађанима Београда дан слободе.

"На данашњи дан, пре 76. година, заједничком акцијом јединица трећег украјинског фронта Црвене армије и прве армијске групе Народноослободилачке војске Југославије, којима су командовали маршал Толбухин и генерал Пеко Дапчевић, наш град је ослобођен после 1.287 дана нацистичке окупације", подсетио је Весић.

Навео је да се данас са поносом сећамо свих хероја који су дали животе за слободу Београда, а то су 940 припадника Црвене армије и 2.953 припадника Народноослободилачке војске.

Уз њих су, додао је, живот дали и многи грађани Београда који су се прикључивали борби.

Истакао је да данас живимо у слободи управо захваљујући тим херојима и да је зато данашњи дан прилика да сетимо њих и да се Београд данас развија захваљујући томе што су ти људи дали свој живот за слободу града.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко захвалио је руководству Србије и Града Београда на чувању сећања на војнике Црвене армије и заједничке борбе.

"Те борбе нас обавезују да и сада будемо на истој, правој страни историје и да се боримо против покушаја ревизије историје Другог светског рата и даље развијамо наше билатералне односе који су сада на најбољем нивоу", рекао је Боцан-Харченко.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво